Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ruská ropa do Česka už ropovodem Družba opět teče! Ukrajinci dostali peníze za tranzit

Aktualizováno -
12. srpna 2022
20:31
Autor: ČTK - 
12. srpna 2022
09:33

Tranzit ropy do ČR ropovodem Družba byl ve 20:00 obnoven, uvedla firma Mero. Ukrajina dodávky zastavila minulý týden, když nedostala z Ruska peníze. Dnes však peníze za tranzit obdržela a obnově dodávek už nestálo nic v cestě.

Ruský provozovatel ropovodů Transněfť v úterý uvedl, že dodávky ropy do České republiky, Maďarska a na Slovensko byly od 4. srpna zastaveny, protože kvůli západním sankcím nebylo možné Ukrajině poslat peníze za tranzit ropy na srpen. Ukrajina proto tranzit zastavila.

Jedna z evropských bank se dnes rozhodla zpracovat platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy, informovala agentura Reuters.

Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Právě tato platba byla důležitým krokem k obnovení dodávek ropy do České republiky. „Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ cituje Reuters mluvčího Slovnaftu Antona Molnára.

Podle agenturního zdroje Reuters platbu odblokovala nizozemská banka ING. Dodávky do České republiky byly obnoveny nakonec v pátek večer.

Video  Co určuje cenu ropy?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa