Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozastavení dodávek ropy do Česka: Domácnosti ani firmy ohroženy nejsou, uklidňuje expert

Autor: amb - 
10. srpna 2022
05:00

Rusko začátkem srpna přerušilo dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba i do Česka. Důvodem mají být problémy s tranzitními poplatky ze strany Ruska, které je údajně nemohlo zaplatit kvůli evropským sankcím. Expert Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu ale vysvětluje: Nejde o nic vážného.

Expert upozorňuje, že Družba není jedinou cestou, kterou Česko získává ropu. „Máme více možností, jak dostat ropu do České republiky. Jednak máme Transalpinský ropovod TAL, kterým už dnes přepravujeme 50 % ropy pro rafinérii Kralupy. To je zcela bez problémů a tato rafinérie jede na plný výkon,“ říká Loula.

„Co se týká litvínovské rafinérie, i do Litvínova umíme dostat ropu přes ropovod TAL a IKL (Ingolstadt – Kralupy – Litvínov). Ten je v provozu od roku 1995 a také touto cestou už umíme nahradit a vozit ropu,“ dodal.

„Navíc se očekává, že dodávky budou obnoveny v řádu několika dnů,“ upozornil. Doplnil, že Česko má strategické zásoby ropy a pohonných hmot na další tři měsíce. „Ropu umíme nahradit a děláme pro to maximum, zásoby, i ty provozní, jsou dostatečné,“ řekl Loula. Situace se podle něj zveličuje, nejde o žádné drama, podotkl.

Dopad přerušených dodávek ropy na firmy ani domácnosti nečeká.

Nedostatek ropy odmítá i Síkela

Na přerušené dodávky ropy upozornila agentura Reuters, které to potvrdila ruská společnost Transněft a následně i slovenská rafinérie Slovnaft, přes kterou ropa dále proudí. Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Ani podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) zatím Česku nedostatek ropy nehrozí, u společnosti MERO existují zásoby do druhé poloviny srpna. Do té doby už by dodávky měly být obnoveny a strategické zásoby na další tři měsíce tak použít neplánuje. Až další dny ale podle něj ukážou, jestli se jedná o další eskalaci energetické války ze strany Ruska nebo opravdu o technický problém v platbách.

Transněfť uvedl, že platba za srpnový tranzit, kterou v červenci zaslal firmě Ukrtransnafta, se vrátila zpět na jeho účet. Společnost Gazprombank, která má platby na starosti, podle agentury Reuters uvedla, že peníze se vrátily kvůli restrikcím ze strany Evropské unie. Ukrajina proto tranzit ruské ropy zastavila.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa