Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Minus devět letadel okupantů.“ Ukrajinci se radují ze zničení 9 letadel Rusů

Autor: ČTK - 
10. srpna 2022
11:48

Ukrajinský generální štáb dnes ráno ve své pravidelné svodce informoval o devíti zničených ruských letadlech za posledních 24 hodin. Kde a jak byly letouny zlikvidovány, neupřesnil, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Ukrajinské vzdušné síly ale na svém facebookovém účtu napsaly, že se tak stalo na ruském vojenském letišti Saky (rusky Saki) u Novofedorivky (rusky Novofjodorovky) na Moskvou anektovaném poloostrově Krym, kterým předešlý den otřásly exploze. Příčiny výbuchů nejsou dosud zcela vyjasněné.

„Saky! Minus devět letadel okupantů,“ uvedly ukrajinské vzdušné síly na sociální síti a zveřejnily obrázek generálního štábu se soupisem - podle něj - dosud zničené ruské techniky na Ukrajině. V kolonce „letadla“ přibylo oproti předchozímu dni devět strojů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruskou leteckou základnou na západě Krymu v úterý otřásly silné exploze. Příčiny zůstávají nevyjasněné. Ruské ministerstvo obrany informovalo o explozi několika kusů letecké munice v úložišti na letišti. Neoficiálně se podle ruských médií hovoří o porušení pravidel požární bezpečnosti.

Podoljak popírá možnost ukrajinského útoku

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v noci na dnešek popřel spekulace o možném ukrajinském útoku. Podle agentury Reuters uvedl, že mohlo jít o práci partyzánských sabotérů nebo o ruskou nekompetentnost. „Samozřejmě ne,“ odpověděl Podoljak na otázku, zda Kyjev je odpovědný za exploze na základně Saky.

Ruská tisková agentura TASS dnes oznámila, že počet zraněných v důsledku explozí v Novofedorivce stoupl na 13, jeden člověk zemřel. Dřívější informace hovořily o devíti raněných a jednom mrtvém.

Ruské ministerstvo obrany dnes naopak uvedlo, že jeho letectvo sestřelilo nad Mykolajivskou oblastí tři ukrajinská letadla - Su-25, Su-27 a také MiG-29.

Mluvčí resortu Igor Konašenkov dále novinářům mimo jiné řekl, že ruské síly zničily ve stejném regionu vozidlo Německem dodaného protiletadlového systému Gepard. Konašenkov také hlásil sestřelení sedmi raket systému HIMARS v sousední Chersonské oblasti, kterou Rusko z velké části okupuje.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

13:26
Dnes

„Oscar přijel na Ukrajinu,“ tweetuje deník Ukrajinská pravda a přidává fotografii. Je na ní režisér a reportér Mstyslav Černov, aktuální držitel řady ocenění včetně zlaté sošky od americké Akademie filmových věd za reportážní dokument 20 dní v Mariupolu o ruském dobývání azovské metropole.

12:25
Dnes

Plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) u německého ostrova Rujána v Baltském moři přejde brzy do pravidelného provozu. Počítá s tím společnost Deutsche ReGas, která už teď také provozuje jako čistě soukromý projekt plovoucí terminál v Lubminu. O baltský terminál se zajímá Česká republika, která je s regionem plynovody propojena.

V přístavu Mukran je od března ve zkušebním provozu na objednávku státu plovoucí jednotka pro opětovné zplynování zkapalněného plynu – tanker Energos Power. Společnost ReGas na počátku dubna získala potřebná provozní povolení, do 15. května chce zahájit řádný provoz a do léta pak dosáhnout plného výkonu terminálu.

„Energetický terminál Deutsche Ostsee se stane základním pilířem energetického zásobování Německa,“ uvedl šéf ReGasu Ingo Wagner. Německo je velmi závislé na zemním plynu, jeho objemné dodávky z Ruska však kvůli invazi na Ukrajinu zastavilo.

11:46
Dnes

Město Hradec Králové připravuje pomoc partnerskému městu Černihiv na Ukrajině, kde po středečním ruském raketovém útoku zemřelo 18 lidí a 78 lidí bylo zraněno. Hradecká radnice již kontaktovala zástupce černihivského úřadu s nabídkou pomoci. 

Hradec Králové uzavřel partnerství s Černihivem v roce 2010, ovšem města spolupracovala již před rokem 1989. Před válkou v Černihivu žilo asi 280 000 obyvatel. V roce 2022 město čelilo mohutnému ruskému ostřelování a bombardování. V březnu 2022 zřídil Hradec Králové transparentní účet na pomoc Černihivu. Tuto středu útok zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu.

„Našemu partnerskému městu jsme připraveni pomoci, jak jen to bude možné. Pokoušíme se zjistit, jaký druh pomoci je v místě nyní potřeba,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa