Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zakladatel Pink Floyd hájí ruské okupanty, Bidena má za zločince. Ministryně: „Neberte drogy, šibne vám“

Autor: ČTK, simao - 
9. srpna 2022
10:13

Tohle americké interview vzbudilo pořádnou dávku rozjitřených emocí. Rozporuplné, mnohdy zklamané reakce se přitom ozývají i z české kotliny. Spoluzakladatel rockové skupiny Pink Floyd Roger Waters v rozhovoru se stanicí CNN obhajoval své tvrzení, že americký prezident Joe Biden je válečný zločinec. Podle něj Biden „přilévá na Ukrajině oleje do ohně“, což je „obrovský zločin“. Waters se v rozhovoru rovněž zastal Ruska, které v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu, a Číny. Jeho výroky vyvolaly rozhořčení také ze strany Kyjeva, naopak pochvalné reakce Moskvy.

V rozhovoru se americký moderátor Michael Smerconish někdejšího frontmana Pink Floydů Waterse zeptal, proč při svém nynějším koncertním turné ukazuje podobiznu šéfa Bílého domu pod nápisem válečný zločinec.

Waters v odpovědi obvinil Spojené státy, že válku na Ukrajině prodlužují, místo aby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přiměly k jednání. „Kdyby Biden chtěl, válka by zítra skončila,“ prohlásil Waters.

Na upozornění moderátora, že obviňuje stranu, která byla napadena, Waters reagoval kritikou Severoatlantické aliance. „Tato válka je v podstatě otázkou akce a reakce v souvislosti s tím, jak se NATO přibližuje k ruským hranicím,“ řekl.

Moderátor Smerconish poukázal také na rozpínavost další velmoci, Číny, která po návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu provádí v blízkosti ostrova vojenské manévry. „Tchaj-wan je součástí Číny. To je mezinárodním společenstvím všeobecně přijímáno,“ připomněl Waters.

Medveděv: Ať žijí Pink Floyd

Rozhovor potěšil mimo jiné ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva. „Na Západě jsou ještě rozumní lidé, ať žijí Pink Floyd,“ napsal podle agentury DPA na sociální síti Vkontakte. Svůj příspěvek doprovodil Watersovou písní Wish You Were Here (Kéž bys tu byl).

Zbloudilý člověk

Ukrajinský velvyslanec v Rakousku Oleksandr Ščerba naopak označil britského hudebníka za „nemilosrdného, bezcitného a zbloudilého člověka“.

„Waters nejdřív tvrdil, že žádná válka nebude, protože na to je (ruský prezident Vladimir) Putin příliš chytrý. Teď válka je - a vy tvrdíte, že má dobrý důvod,“ uvedl Ščerba na twitteru a Waterse vyzval, aby se do Ruska přestěhoval.

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Černochová: Neberte drogy

Komentáře k Watersovu vystoupení zaplavily i český twitter. A přišly i z řad Fialova vládního kabinetu.

„This is not how I am. I have become comfortably numb... Ne, tohle není ,pohodlná otupělost′, ale vrcholná manická psychedelická tupost. A moc smutný konec jednoho dobrého muzikanta. Neberte drogy, nebo vám šibne, jako šiblo jemu,“ vzkázala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Tak teď se může Roger Waters chytnout za ruku s Gerardem Depardieu a můžou zahrát a zatančit Putinovi. Waters zabrnká na basu, Gerard zatančí obkročák a Amnesty International k tomu napíše zprávu o svobodném ruském umění," rýpl si poslanec a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Ještě tvrdší slova našel Jakub Szántó z ČT. „Těžko najít správná slova pro bolševickou flundru s kytarou na zádech, která z luxusního bytu v NYC káže 24 milionům Tchajwanců, kam patří. Jak jde o Západ, je to bouřlivák. Jak štěkne Východ, lehne na záda jak fenka,“ uvedl na twitteru v době, kdy Čína podnikla bezprecedentní vojenské cvičení nedaleko Tchaj-wanu a šéf tchajwanské diplomacie mluví o přípravách Číňanů na invazi.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa