Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na zločince Putina vydejte mezinárodní zatykač, žádá exprokurátorka OSN. Odsoudila masové hroby

Autor: tsv - 
4. dubna 2022
17:02

Bývalá prokurátorka Organizace spojených národů (OSN) volá po vydání mezinárodního zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, ten se nejen podle ní dopustil hned několika válečných zločinů. Jakmile se získají dostatečné důkazy usvědčující Ruskou federaci z porušení Ženevských úmluv, mezinárodního zákona a lidských práv, k soudu by mohl být přizván kromě generálů a armádních velitelů i samotný Putin, uvedla Carla Del Ponteová.

Putin je válečný zločinec,“ konstatovala Del Ponteová během rozhovoru se švýcarským listem Le Temps. Na prezidenta Putina by podle ní měl být vydán mezinárodní zatykač. Za válečné zločiny spáchané Ruskou federací považuje mimo jiné útoky na civilisty, demolice obytných domů a bombardování obcí. Prokurátorka uvedla, že zvlášť velkou hrůzu v ní vyvolávají masové hroby, jež jí připomínají jugoslávskou válku. Del Ponteová v minulosti vedla obžalobu v soudních procesech okolo válečných konfliktů v Jugoslávii a Rwandě.

„Doufala jsem, že už hromadný hrob nikdy neuvidím,“ řekla novinářům. „Ti mrtví lidé měli své milované, kteří ani neví, co se s nimi stalo. To je nepřijatelné.“ Vyšetřování válečných zločinů by podle ní mělo na Ukrajině probíhat hladčeji než v bývalé Jugoslávii, protože o to dotyčná země tentokrát sama zažádala, píše server DailyMail.

Na Putina přijde řada

Současný prokurátor Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Karim Khan Ukrajinu navštívil minulý měsíc. „Nesmíte povolit, pokračujte s vyšetřováním,“ vyzvala Del Ponteová. „Když začalo vyšetřování Slobodana Miloševiće, byl stále prezidentem Srbska. Koho by napadlo, že bude jednoho dne souzen? Nikoho,“ řekla a naznačila tak, že by před soudem mohl stanout i sám Putin.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Západ by ovšem neměl podcenit ani činy ukrajinské armády, která podle některých neprověřených obvinění mučila zajaté ruské vojáky, uvedla na závěr bývalá prokurátorka. Možné porušení Ženevských úmluv ze strany Ukrajiny se ale v celkovém měřítku nedá srovnávat s masakrem, který po sobě zanechává armáda okupantů.

Video  Zdevastovaná vesnice u Charkova. Nikdo nevěřil, že jsme přežili, říkají místní.  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa