Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

První fotky „otce ruské privatizace“ v nemocnici: Čubais (67) je ochrnutý a nemůže zavřít oči

Autor: tsv - 
4. srpna 2022
10:53

Bývalý vysoce postavený úředník Kremlu, který rezignoval na svou pozici na protest proti okupaci Ukrajiny, skončil částečně paralyzovaný v italské nemocnici. Ačkoli mu byl oficiálně diagnostikován Guillainův-Barrého syndrom, italské tajné služby odstartovaly vyšetřování na základě podezření, že se jednalo o pokus o zabití nepřítele ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruské laboratoře dlouhodobě vyvíjejí jedy a toxiny, jejichž efekt má simulovat příznaky známých nemocí.

Anatoly Čubais (67) na nedávno zveřejněných fotografií leží na nemocničním lůžku v italské Sardinii, podle ošetřujících lékařů měl kvůli vzácné neurologické poruše přijít o schopnost zavřít oči, pohybovat obličejovými svaly a chodit. Místo, odkud byl Čubais převezen do nemocnice, prohledávali členové italských služeb v protichemických oblecích, údajně měli pátrat po stopách jedu, píše server DailyMail.

Předtím, než politik rezignoval na svou pozici v Kremlu a odcestoval z Ruska, zastával Čubais roli vicepremiéra a náčelníka štábu. Je tak dosud nejvýše postaveným ruským funkcionářem, který se kvůli sporu na Ukrajině rozhodl opustit svou pozici. Pro Kreml pracoval ještě roky předtím, než se Putin stal členem federální vlády.

Do roka zpátky na nohou

„Jeho stav je stabilizovaný, ale Anatoly Čubais je stále na jednotce intenzivní péče,“ uvedla novinářka a bývalá prezidentská kandidátka Ksenia Sobčaková. „Nefungují mu dobře ruce a nohy, nemůže zavřít oči a trpí částečnou paralýzou obličeje.“

Guillainův-Barrého syndrom je vzácným a v některých případech smrtelným neurologickým onemocněním, které podle lékařů ve většině případů vyvolávají problémy imunitního systému. Mezi symptomy se řadí necitlivost, slabost a bolest. Pokud se syndrom začne léčit včas, většina pacientů se do roka plně uzdraví.

Stojí za tím Putinův spojenec?

Podle protikremelského účtu na sociální síti Telegram byl Čubais na seznamu cílů blízkého spojence ruského prezidenta Nikolaje Patruševa, správce účtu ale své obvinění nepodložil žádnými důkazy. „Seznam je dlouhý a obsahuje 18 jmen vcelku známých lidí,“ napsal dotyčný na Telegram. „Patrušev na něj přidal několik lidí, které Putin osobně nemá rád, nebo kteří v něm vyvolali pochybnosti o své loajalitě.“

„Soudě podle toho, že byl Patrušev po promluvě s prezidentem v dobré náladě, ho Putin podpořil a souhlasil s ‚vyrovnáním účtů‘ s lidmi na seznamu,“ pokračoval uživatel. „A potom v neděli překvapivě několik zdrojů informovalo o prudkém zhoršení Čubaisova zdravotního stavu.“ Správce účtu ale na závěr uznal, že v tomto případě šlo zřejmě jen o náhodu.

„Když víme, jak systém funguje, můžeme odhadovat, že tohle byla s nejvyšší pravděpodobností náhoda, protože jednoduše nebyl čas na to připravit vražedný atentát,“ uzavřel uživatel Telegramu. „Patrušev preferuje, když se může na speciální operace tohoto typu pečlivě připravit.“ Patrušev je stejně jako Putin bývalým ředitelem přežitku sovětské KGB, tedy Federální služby bezpečnosti (FSB).

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

21:38
17. 4. 2024

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

„Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Řízené střely byly namířeny proti civilním budovám. Poškozeno bylo mnoho domů a nemocnice, zcela zničen byl hotel. Lidé zůstali pod troskami. Celkem bylo zraněno více než 60 lidí, včetně dětí. Bohužel 17 lidí bylo zabito... a to se děje každý den,“ zahájil svou řeč před šéfy států a vlád Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Video  Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa