Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

České helikoptéry ve službách Ukrajiny: Kromě českých tanků pomáhají i bojové vrtulníky

Autor: ČTK - 
10. července 2022
09:41

Ukrajinci potvrdili, že jejich letectvo používá bojové vrtulníky Mi-24, které jim věnovala Česká republika. Fotografii helikoptéry zveřejnilo na twitteru ukrajinské centrum pro strategickou komunikaci Stratcom, které má na starosti zejména boj proti dezinformacím a dalším vnějším hrozbám. O dodání vrtulníků se spekulovalo už několik měsíců, v květnu o něm hovořil také americký ministr obrany Lloyd Austin. Česká strana ale jakékoli další podrobnosti o pomoci Kyjevu odmítla zveřejnit.

Česká republika byla jednou z prvních zemí, která v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu poskytla Kyjevu konkrétní vojenskou pomoc. Podle vyjádření ministryně obrany Jany Černochové poskytla česká vláda do konce května Ukrajině vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, další dodávky za 600 až 700 milionů korun měly následovat.

Česká pomoc Ukrajině

Zástupci vlády už dříve také potvrdili dodávky ručních zbraní, raket nebo zdravotnického vybavení, Ukrajina ale dostala také dělostřeleckou munici nebo těžké zbraně. Podle dostupných informací jde o tanky sovětské konstrukce T-72 (podle médií o více než desítku modernizovaných T-72M a několik desítek starších T-72), samohybné houfnice Dana, ráže 152 mm, salvové raketomety RM-70 Grad, bojová vozidla pěchoty a právě bojové vrtulníky Mi-24.

21:17
Dnes
!

Náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov byl údajně zadržen pro podezření z přijetí úplatku.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

20:57
Dnes
!

Americký Senát by mohl v noci na středu dokončit schválení rozsáhlého návrhu, který spojuje podporu Ukrajiny a jiných spojenců USA s dalšími opatřeními včetně mechanismu pro zákaz sociální sítě TikTok. Balík přijatý o víkendu Sněmovnou reprezentantů by vyčlenil 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na pokračování americké pomoci Kyjevu, která byla od začátku roku zablokovaná. Vláda podle médií připravila dodávku vojenského vybavení za miliardu dolarů, kterou chce odeslat po završení legislativního procesu.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa