Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Trapas starostů evropských metropolí: Nechali se nalákat na hovor s falešným Kličkem

Autor: ČTK - 
25. června 2022
20:00

Starostové tří evropských metropolí se v posledních dnech nechali nalákat na videohovor s elektronickým dvojníkem starosty Kyjeva Vitalije Klička. Podvod odhalila například starostka Berlína Franziska Giffeyová, která na twitteru napsala, že kvůli obsahu rozhovoru pojala podezření, že nemluví se skutečnou osobou, a hovor předčasně ukončila. Naopak starosta Vídně Michael Ludwig si prý ničeho podezřelého nevšiml. Sám Kličko německému deníku Bild řekl, že je potřeba vyšetřit, kdo za podvodem stál.

Berlínská radnice zveřejnila na twitteru fotografii pořízenou během pátečního videohovoru s údajným kyjevským starostou. „Průběh hovoru a volba témat vzbudily na straně Berlína nedůvěru, hovor byl předčasně ukončen,“ uvedla radnice. Podle ní jde o takzvaný deepfake, tedy precizně vytvořené falešné video, které má vzbuzovat dojem pravosti. Zpočátku nic nenapovídalo tomu, že nejde o skutečnou osobu.

„Několik radnic v Evropě kontaktoval falešný starosta Kyjeva, který pak tvrdil absurdní věci,“ řekl Kličko deníku Bild. „Jde tu o zločinné síly. Je potřeba okamžitě vyšetřit, kdo za tím stojí,“ dodal. Na sociální síti Telegram pak naznačil, že za podvodem stojí Rusko. „Nepřítel se nevzdává a vede válku na všech frontách, zejména na té dezinformační, a snaží se diskreditovat ukrajinské politiky,“ napsal.

S falešným Kličkem v pátek hovořil i starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida, také on ale dospěl k závěru, že nemluví se skutečným starostou Kyjeva a podal trestní oznámení. Naopak vídeňský starosta Ludwig hovor dokončil a nic zvláštního na něm neshledal. „Nemluvili jsme o závažných tématech, takže je to zcela jistě k vzteku, ale nejde o velký problém,“ řekl stanici ORF.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Vitalij Kličko: Z boxerského ringu až ke starostovi Kyjeva  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa