Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putinův patolízal to konečně schytal. „Lidé mají strach,“ neudržel se politolog a šil do Solovjova

Autor: for - 
5. června 2022
18:15

Neustálé strašení z jaderného konfliktu a z počtu silných a nebezpečných zbraní, které má na bojišti Ukrajina a ve skladech Rusko, už vedou k tomu, že mají obyčejní Rusové strach. Na státní ruské televizi to prohlásil politolog Sergej Michejev, který se tak vzepřel v debatě známé hlásné troubě Kremlu moderátorovi Vladimiru Solovjovi. Solovjov, který se řadí mezi přední propagátory války, opět hrozil jadernou válkou a konfliktem s NATO, to způsobilo, že už politologovi ujely nervy...

„Nebude žádné slitování,“ konstatuje poměrně často šiřitel propagandy Kremlu Vladimír Solovjov ve svém pravidelném čtvrtečním pořadu na ruské státní televizi. Solovjov, který kvůli sankcím přišel o část svého majetku, se od počátku konfliktu hrdě staví na stranu Vladimíra Putina a nebojí se pravidelně propagovat „speciální vojenskou operaci“ jako správnou a jedinou cestu a pravidelně informuje o tom, jak dlouho letí jaderná hlavice do Londýna a za jak dlouho Západ zaplatí za své činy. 

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

„Je mi z nich tak zle! Neustále číst o čemkoli, s čím přijdou příště, jako jsou jejich nové seznamy sankcí,“ řekl tentokrát. „Nevadí mi, když se neschopní lidé snaží ovládnout svět, ale dráždí mě, když jsou tak nervózní. Jestli s námi chcete válku, tak vyhlaste válku, ať se můžeme začít ohánět!“ zařval dále ve svém diskuzním pořadu, kde je spíše než moderátorem prostě jen komentátorem. 

Host se neudržel: Šíříte strach

Tentokrát ale nejspíše Solovjov přestřelil s výběrem hostů, kteří mu ve valné většině případů pochlebují a dychtivě kývají na souhlas. Ve chvíli, kdy se opět mluvilo o odvetách v podobě jaderných zbraní, se už neudržel politolog Sergej Michejev a pustil se do ostré slovní přestřelky. 

„Je tu záplava informací, včetně našich mainstreamových médií, o tom, jak je všechno děsivé a hrozné. Asi 500krát denně, na každém kanálu, v každé talk show, mluví se o tom, kolik dalších zbraní se posílá, jak jsou děsivé,“ vztekal se s tím, že veřejné mínění je extrémně důležité a lidé, obyčejní lidé, už začínají mít starosti. 

„Práce s veřejným míněním je nesmírně důležitá, protože stabilita uvnitř země závisí na stabilitě veřejného mínění. Veřejné mínění ve dne v noci slyší pouze o vlastnostech cizích zbraní, nechápe, co se stane dál,“ pokračoval s tím, že jediné, co se lidé dozvídají, je to, že možná bude jaderná válka, ale že vlastně všechno bude v pořádku. „Pracujte dál, soudruzi, jen pracujte dál,“ parodoval. 

„Další krok ja válka s NATO“

Moderátor se nedal a místo diskuze opětovně rozjel známou propagandu. „Jen se uklidněte. Naši kluci dělají svou práci. Dělají to správně. Veškerá hysterie na Západě potvrzuje, že jdeme k našemu cíli. Samozřejmě bychom chtěli, aby to šlo rychleji, ale jak bychom mohli nechat naše boky nechráněné? Nemůžeme odhalit Kaliningrad ani hranici s Finskem. Naší další operací může být válka s NATO,“ uvedl, a opětovně tak zmínil, že Rusko se jen tak nezastaví, jak už řekl mnohokrát. 

Politolog nicméně pokračoval. „Je tohle normální přístup? Jak pracovat s veřejným míněním? Lidé si začínají dělat starosti a realisticky máme obrovské množství lidí, které to extrémně znepokojuje,“ uvedl. 

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Podle Michejeva jsou Rusové neustále strašení tím, co vše za děsivé zbraně na ně číhá na Ukrajině, vedle toho jsou masírování tím, co vše má Rusko připraveno na odvetu. Pak jsou zároveň vyzýváni, aby se vlastně nebáli. Solovjov dokonce ve svém pořadu často hlásí, že bude vše v pořádku, protože „oni pochcípají, ale Rusové půjdou do nebe“. 

Je to první větší kritika Solovjova, která zazněla přímo během vysílání. V Rusku se ostatně obyvatelé bojí kázat proti Kremlu či proti postupům Vladimíra Putina. Nezřídka kdy na západ proudí i záběry z protestů ruských aktivistů, které kvůli jejich názorům odvádí policie. Jak zmiňuje mnoho celosvětových expertů, právě veřejnost a nejbližší okolí Putina může zabránit další eskalaci války - případně invazi dál na západ. 

Video se připravuje ...
Další videa