Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zkáza v Mariupolu: Rusové zničili tramvaje, které ukrajinské město dostalo od Prahy

Autor: ČTK, red - 
1. června 2022
12:42

Dříve prosperující město, které bylo vyhlášeno hlavním městem ukrajinské kultury, dnes „město duchů“, jak ukrajinský přístav Mariupol na severním pobřeží Azovského moře nazval poradce mariupolského starosty Petr Andrjuščenko. Podle něj v takřka půlmilionovém městě, jež bylo klíčovým centrem ukrajinského obchodu, zemřelo více než 22 tisíc lidí. Každý den se objevují další a další fotografie zkázy, kterou ve městě způsobili ruští vojáci. Zdevastovali i tramvaje, které městu v uplynulých letech darovala Praha. 

Z tepajícího města plného života, kterým přístav Mariupol ještě před válkou byl, zbyly po měsících bojů jen trosky. Ruští vojáci zničili také tramvaje T3, které ukrajinskému městu před několika lety darovala Praha. Podle tehdejšího eurposlance Pavla Svobody (KDU-ČSL), jenž byl jedním z iniciátorů cesty pražských tramvají na Ukrajinu, jich do Mariupolu dorazilo asi deset. Na boky vozů nechalo ukrajinské město nalepit nápis „Dárek z Prahy“.

„Hlavním důvodem bylo to, že jsem si uvědomoval, že lidé z tohoto města, kteří už v té době byli cílem ruské propagandy, by měli vědět, že mají přátele na Západě. A ty tramvaje se k tomu zdály být vhodným příspěvkem, protože ten nápis na nich byl velmi dobrou reklamou Česka i Západu,“ uvedl pro Deník.cz Svoboda. 

Mluvčí pražského magistrátu nevylučuje, že by Praha mohla na Ukrajinu poslat další vozy. „Zda město může darovat jiné tramvaje, by záleželo na dostupnosti tramvají v dopravním podniku a také na politickém rozhodnutí,“ řekl Blesku mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Dobytí Mariupolu

Přístav Mariupol na severním pobřeží Azovského moře byl významným přímořským letoviskem a také klíčovým centrem ukrajinského obchodu. Nachází se v Doněcké oblasti asi 50 kilometrů západně od ruských hranic a před válkou měl na 440 000 obyvatel. Spolu s Chersonem patří mezi dvě největší ukrajinská města, která ruská armáda během své invaze dobyla - poté, co v ocelárnách Azovstal kapitulovali poslední ukrajinští obránci. Dobytí téměř zničeného města Moskvě umožňuje propojení anektovaného Krymu po souši se separatistickými územími a Rusko si tak zajistilo kontrolu nad pobřežím Azovského moře.

Evropská unie nazvala blokádu Mariupolu „masivním válečným zločinem“. Velké pobouření ve světě vyvolalo například bombardování porodnice a dětské nemocnice 9. března, při kterém přišli o život tři lidé, včetně jednoho dítěte, a dalších 17 osob utrpělo zranění. O sedm dní později zasáhl ruský nálet divadlo v centru Mariupolu, kde se zřejmě ukrývala tisícovka lidí. O život podle odhadů přišlo několik stovek osob, agentura AP později informovala až o přibližně 600 obětech.

Video  EU se shodla, další embargo pro Rusko. Zagorovou oživovali! A bankovní revoluce  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa