Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusové znovu útočí na Charkov: Při ostřelování zemřelo 8 lidí včetně pětiměsíčního dítěte

Aktualizováno -
26. května 2022
22:01
Autor: ČTK - 
26. května 2022
20:01

Při obnoveném ostřelování východoukrajinského Charkova dnes zemřelo osm lidí, dalších 17 lidí včetně devítiletého dítěte bylo zraněno. S odvoláním na gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova a ukrajinskou policii o tom informovala agentura Unian. Podle šéfa ukrajinské policie je mezi zabitými i pětiměsíční dítě. Druhé největší ukrajinské město se v polovině tohoto měsíce začalo vracet k normálnímu životu, připomněla agentura AFP.

„Okupanti opět bombardují správní centrum,“ uvedl Syněhubov s odkazem na ruská vojska, která se ukrajinským silám podařilo od města zatlačit zpět téměř až k ruským hranicím. Střely podle gubernátora zasáhly rezidenční čtvrť Pavlovo Polje na severním okraji charkovského centra.

Ostřelování podle reportéra AFP na místě zasáhlo i další rezidenční oblasti, kde výrazně poničilo budovy. Charkovské metro, které tamní úřady po přestávce vynucené bombardováním zprovoznily teprve v úterý, bude kvůli ostřelování ruskými vojsky znovu sloužit jako kryt, napsal dnes ruskojazyčný server BBC.

Syněhubov oznámil sedm obětí dnešního ostřelování, tuto bilanci později na osm zvýšil šéf ukrajinské policie Ihor Klimenko, podle kterého zahynulo i pětiměsíční dítě. „Když začalo ostřelování, ulicí šla mladá rodina: žena s manželem a pětiměsíčním dítětem. Muž zemřel na místě, ženu hospitalizovali v kritickém stavu. Později policie Charkovské oblasti našla i tělo dítěte,“ napsal Klimenko na facebooku.

„Zůstaňte na bezpečných místech.“

„V Charkově je dnes hlučno a nebezpečno. Nepřátelští vojáci opět ostřelují naše město. Jsou zranění a bohužel i mrtví. Vyzývám vás, abyste zůstali na bezpečných místech - ve sklepích, v krytech, ve stanicích metra. Provoz metra nezastavíme, ale určíme speciální sektory, ve kterých můžete zůstat a přežít bombardování,“ uvedl starosta Charkova Ihor Terechov.

Charkov, který leží jen několik desítek kilometrů od ruských hranic, se po těžkém ostřelování na začátku ruské invaze od poloviny tohoto měsíce těšil relativnímu klidu. Unian připomíná, že ruský útok oblastní metropole zaznamenala i 23. května, při dopadu střely rovněž v oblasti Pavlovo Polje byl zraněn jeden člověk.

Ruské síly, které svou pozornost od Charkova přesunuly směrem k jižněji položeným oblastem východní Ukrajiny, se nyní podle Syněhubova v Charkovské oblasti soustředí na udržení vlastních pozic a přípravy na obnovení ofenzivy.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa