Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Týden provozu stanového městečka pro uprchlíky v Troji: Prošlo jím 250 lidí

Autor: ČTK - 
20. května 2022
13:22

Stanovým městečkem pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji prošlo za necelý týden jeho provozu ke čtvrtku 250 lidí, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Kapacita centra je 150 lůžek a má sloužit zejména pro romské uprchlíky, kteří jsou na hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Praha se potýká s nedostatečnou ubytovací kapacitou a jedná s vládou a ostatními kraji o přemístění uprchlíků do krajů, které nejsou tolik vytížené. Asistenční centrum (KACPU) ve Vysočanech, které slouží pro Prahu a Středočeský kraj, odbavilo asi 90 000 lidí.

„Stanové městečko funguje od zahájení provozu bez problémů. Jeho kapacita je zhruba 150 osob, ale pravidelně se počty ubytovaných mění. Někteří ubytovaní totiž získávají víza, a tak do městečka mohou přicházet noví lidé,“ uvedl Hofman.

Městečko vzniklo na základě výzvy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem postavili v minulém týdnu hasiči deset stanů pro ubytováni a dalších deset se zázemím pro koordinátory provozu, kuchyní a jídelnou či dětským koutkem. Prvních 16 uprchlíků dorazilo v sobotu 14. května po poledni. O uplynulém víkendu tam nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků včetně několika rodin. Jejich počet se denně mění.

Nápor uprchlíků v Praze

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval minulý týden vládu k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování uprchlíků mezi kraji. Podle něj je jich v Praze čtyřikrát více na 1000 obyvatel než v některých jiných krajích Česka. Hřib pohrozil uzavřením centra, ke kterému zatím nedošlo a do konce května jej Praha určitě nezavře. Následně situaci vyhodnotí a rozhodne, co dál.

Nezisková organizace Romodrom, která se podílí na zajištění organizace stanového městečka, již předala ministru Rakušanovi seznam míst, kde by mohla vzniknout místa pro delší ubytování romských uprchlíků. Ministr poté potvrdil, že nabídku míst převzal a bude se jí zabývat.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Ministerstvo vnitra vydalo uprchlíkům dosud 349 290 víz k ochraně, uvedlo na Twitteru. Téměř dvě pětiny z nich dostaly děti. Ženy tvoří 73 procent dospělých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa