Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z Ukrajiny do Prahy dorazil humanitární vlak: Přivezl 589 uprchlíků, plný potravin a dek se vrátí zpátky

Autor: ČTK - 
5. března 2022
13:39

Do Prahy v sobotu brzy ráno dorazil další humanitární vlak s 589 uprchlíky z Ukrajiny. Další speciální vlak Českých drah vyjede do ukrajinského Čopu v sobotu večer z Bohumína. Dráhy dosud vypravily do Čopu pět humanitárních vlaků. Do ČR jimi přijelo přibližně 2800 uprchlíků. Humanitární vlaky vysílá i RegioJet, stoupá také obsazenost pravidelných spojů ze zahraničí.

Večerní vlak z Bohumína poveze podle mluvčí dopravce Vandy Rajnochové na Ukrajinu humanitární pomoc v podobě potravin, nápojů, hygienických potřeb, dek, spacáků a dalších věcí. Tyto suroviny a materiál budou předány potřebným na Ukrajině. Další část věcí podle mluvčí zůstane ve vlaku a bude k dispozici uprchlíkům na cestu do Česka. Jde například o předplacené SIM karty, power banky, trvanlivé pečivo, vodu, hygienické potřeby a další.

Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí kyvadlově dvě desetivozové soupravy ČD, každá má maximální kapacitu přibližně 700 lidí. Vlaky dosud podle dopravce přepravily desítky tun humanitární pomoci. Dráhy k tomu vyčlenily na 63 tuzemských nádražích také místa, kam mohou nosit lidé potřebné věci. Zpátky pak veze uprchlíky z Ukrajiny. České dráhy zatím jako humanitární vlak vypravily sedm spojů, další budou následovat v příštích dnech.

Humanitární vlakový most připravil také RegioJet ve spolupráci s nákladními dopravci. Vlaky jezdí od úterý mezi Prahou a polským městem Přemyšl u ukrajinských hranic. Vlak zatím absolvoval dvě cesty v obou směrech. Podle provozního manažera RegioJetu Jiřího Jahelky jimi zatím do pátku cestovalo kolem 1000 uprchlíků. Volné kapacity nabídli pro převoz humanitární pomoci a dopravu uprchlíků i další dopravci.

Velký počet uprchlíků cestuje do Česka i spoji pravidelných linek - ať už z Polska, Maďarska či Slovenska. „Jejich využití během uplynulých dní stoupl zhruba na čtyřnásobek. V posledních dnech využívá služeb pravidelných vlaků kolem 2000 osob denně," uvedl v pátek mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Ukrajinci podle něj tyto vlaky využívají i k přestupům do dalších vlaků směřujících do Německa a dalších okolních zemí.

Do pátku se v Česku ohlásilo cizinecké policii 38.505 Ukrajinců. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bylo podle odhadů v Česku před víkendem přes 50.000 uprchlíků z Ukrajiny.

Video se připravuje ...
Další videa