Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sněmovna prodloužila nouzový stav do konce června. Už naposledy, slibuje Fiala

Aktualizováno -
19. května 2022
20:53
Autor: ČTK, for - 
19. května 2022
11:25

Sněmovna dnes schválila vládní žádost o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do konce června. Ze 141 poslanců podpořilo vládní návrh 80 z nich, včetně jednoho poslance za ANO. Neuspěl návrh opoziční ANO, aby se stav prodloužil jen o 14 dní. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by se za takovou dobu nestihla novelizace zákona, který má nahradit nouzový stav a vládě poskytne dostatečné nástroje k řešení uprchlické krize a k plnění zásobníků plynu. Začátek schůze poslance příjemně překvapil - nikdo se nepřihlásil k pořadu schůze a přeslo se rovnou k věci. Opoziční poslanci kritizovali vládní strategický plán i pomalé tempo v novelizaci zmíněného zákona. Vytahovali i starší vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že nouzový stav je přiznáním selhání vlády. 

Žádost vláda zdůvodňuje mimo jiné tím, že úřady musí mít kvůli počtu příchozích nadále možnost činit kroky mimo běžné zákonné postupy. Bez stavu nouze by úřady také nemohly ověřovat místo skutečného pobytu běženců, případně nastavit mechanismy jejich přemísťování, stojí v materiálu.

Stát musí ve spolupráci s kraji rovněž dál zajišťovat ubytování pro část uprchlíků. Opatření vázaná na stav nouze se podle zdůvodnění týkají třeba oprávnění k uzavírání smluv s poskytovateli a možnosti využívání prostor, které k bydlení běžně neslouží. Jiná opatření řeší sociální zabezpečení běženců a příspěvek na jejich ubytování v domácnostech. Nouzový stav je také navázán na plnění zásobníků plynu.

Koncem března Sněmovna umožnila kabinetu prodloužení nouzového stavu o téměř dva měsíce zhruba po devítihodinové debatě. To bylo v rozporu se zavedenými pořádky, že se žádá o prodloužení na dalších 30 dní. 

ANO chtělo dva týdny

Opozice na tiskové konferenci před jednání Sněmovny potvrdila, že měsíční prodloužení nepodpoří. Zatímco hnutí SPD je obecně proti, hnutí ANO chápe důležitost tohoto nástroje, jen nesouhlasí s dalšími 30 dny. „Nevidíme důvod, proč by po 89 dnech měla znovu žádat o 30 dnů, proč bychom jim měli dávat bianko šek?“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. „Navrhujeme prodloužení o 14 dnů a vláda by pak měla ukázat co zabezpečila a udělala,“ doplnila. Návrh ale neuspěl.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) uvedl, že nouzový stav podpoří, aby bylo možné doplňovat zásobníky plynu. Nakonec se tak nestalo a hlasování se zdržel. „Nezvládneme to bez nouzového stavu. pokud chceme, aby se zásobníky plnily i nadále,“ uvedl. A za pravdu mu v půl osmé dali i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Na nouzový stav se opravdu váže i opatření o plnění zásobníků. 

„Pokud tuto pravomoc zaneseme do zákona, nebudeme muset nouzový stav používat k tomu, abychom nařizovali plnění zásobníků,“ uvedl ministr financí. Na legislativní změně se podle něho pracuje.

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Premiér Petr Fiala (ODS) s místopředsedou Sněmovny Janem Skopečkem (ODS)(19.5.2022) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Premiér Petr Fiala (ODS) s místopředsedou Sněmovny Janem Skopečkem (ODS)(19.5.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Slovo si vzala také místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračkova Vildumetzová (ANO). Podle ní bychom neměli na nádraží 600 uprchlíků, kdyby vláda řešila problémy a přišla s jasným strategickým plánem, který podle ní vypracovaný není. „Potřebujeme plán, potřebujeme modely. Kdybych se zeptala, kolik lidí se vrátilo na Ukrajinu, tak to také nevíte,“ uvedla během rozpravy. 

Za hnutí vystoupil například i poslanec Patrik Nacher, který se ptal, co by se stalo, kdyby prvního června nouzový stav nebyl. Ptal se také, jaký posun udělala za posledních 89 dnů. „Je toto 30 dnů posledních, nebo bude 30 dnů dalších?“ 

Další poslanci se ptali také na to, proč musí mít Češi nouzový stav, když ostatní země jej nemají. Na to odpověděl ministr vnitra při závěru schůze. „Proč v Polsku nemají krizový stav?  Podívali jste se na krizové legislativy těchto zemí? Naše legislativa zná jen tři stupně a nemáme diverzifikovaný zákon, který by dokázal v různých stupních reagovat na různé krize,“ vysvětlil s tím, že proto potřebujeme nouzový stav, jinak by vládě opatření shodil soud. 

Nouzový stav přiznáním selhání vlády? „O tom se vám bude ještě zdát“

V rozpravě mnoho poslanců připomnělo vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z roku 2020, kdy uvedl, že „nouzový stav je přiznáním selhání vlády“. Podle současné koalice šlo tehdy o úplně jinou situaci. Rakušan na tiskové konferenci před jednáním dodal, že stávající nouzový stav nijak nenarušuje život občanů ČR, jako tomu bylo během koronavirové pandemii. 

Citace byla zopakovaná snad v každém vystoupení poslanců SPD a místy i u ANO. Naposledy tuto citaci vytáhnul v rozpravě poslanec Aleš Juchelka (ANO), který jej ale přednesl v žertu. „Slyšel jste to tolikrát, že se vám o tom bude zdát a ještě ve spánku to budete mumlat,“ uvedl a otočil se přitom na Rakušana, který žádost předkládal a byl tak po celou dobu přítomen a svou citaci tak slyšet z mnoha úst. Juchelka dodal, že ještě Rakušana bude partnerka budit, aby toho nechal. 

Okamurovo překvapení

Mezi prvními opětovně vystoupil předseda SPD Tomio Okamura. Ten mimo jiné před jednáním prohlásil, že by vláda měla podat demisi. „Obstrukce neplánujeme, řekneme si svoje vyjádření, pak se bude hlasovat. Plně to jde za vládou,“ uvedl. Hned v první části rozpravy ale hovořil více jak třičtvrtě hodiny. 

Překvapením pro poslance ale bylo, že se přihlásil až k rozpravě, nikoliv k pořadu schůze, jak mívá poslední týdny zvykem. Dokonce mluvil i k věci. Občas ale trošku ujel, jak si všimla i poslankyně Bára Urbanová (STAN). 

„Tomio Okamura: „Mně Mars připadá jako docela zajímavá planeta.“ Vladimír Balaš polohlasně, do ticha opuštěného sálu: „Se odstěhuj.““ citovala poslankyně slova svých kolegů. Na twitteru žertovala i k tomu, že nebyl nikdo přihlášen k programu. „Na situaci, že NENÍ NIKDO PŘIHLÁŠENÝ K POŘADU SCHŮZE chudák předsedkyně evidentně nebyla připravená a byla dost překvapená. Hlasujeme o programu po 10 minutách a já se ptám, co se to děje…“ napsala také. 

„Je to naposledy,“

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) „je to naposledy“ co vláda bude prodloužení požadovat. „Ten měsíc ještě potřebujeme. Využíváme nouzový stav tak, jak jej využívat máme. Ne k tomu, abychom omezovali život občanů ČR,“ uvedl na tiskové konferenci před jednání vicepremiér. Dva týdny podle něj stačit nebudou, dodal na dotaz novinářů, jak se dívá na návrh hnutí ANO. 

„Vláda připravuje i legislativní cestu - lex Ukrajina 2 - která nám vytvoří podmínky pro řešení krize. Než se nám podaří zákon schválit a uvést v účinnost, který zajistí hladký průběh uprchlické vlny, potřebujeme čas,“ doplnil premiér Petr Fiala (ODS). Připravuje se totiž zákon, který by vládě dal jiné možnosti pro řešení uprchlické krize a přitom by nemusel platit nouzový stav. Pro srovnání je to takový pandemický zákon uprchlické krize.

Vicepremiér zmínil, že bude vláda potřebovat vstřícnost opozice, aby se v červnu mohl schválit tento nový zákon. 

Rakušan se také pohoršil nad nařčením opozice, že vláda využívá krizi k vypisování zakázek. Na tiskové konferenci to popřel. „Ten měsíc ještě potřebujeme. Využíváme nouzový stav tak, jak jej využívat máme. Ne k tomu, abychom omezovali život občanů ČR,“ dodal. 

Kvůli obstrukcím vznikne pracovní skupina

Dnes se poslanci vyhnuli po dlouhé době obstrukcím. Nicméně, sáhodlouhé obstrukční projevy, které jsou nyní součástí velké části schůzí dolní komory, už začíná řešit sněmovní vedení. Dokonce vznikne pracovní skupina, která by měla paralýze bránit. Řekla to šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) pro Deník N.

Sněmovnu letos zbrzdily obstrukce například v únoru, kdy opoziční SPD blokovala přijetí novely pandemického zákona. Hnutí bojovalo v posledních týdnech i proti snížení plateb za státní pojištěnce, stejně tak mu vadí i možné zavedení korespondenční volby. Opozice brzdila i odklad účinnosti klíčových částí nového stavebního zákona či projednávání novely zákona o střetu zájmů. Výjimkou nejsou dlouhé pauzy pro porady klubů či několikahodinové přednášení návrhů ohledně programu jednání.

Mimořádná schůze Sněmovny: Poslanci se při dlouhých projevech zabavují telefony, ale i sledováním televize (4.5.2022) Mimořádná schůze Sněmovny: Poslanci se při dlouhých projevech zabavují telefony, ale i sledováním televize (4.5.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Nynější situace není podle Adamové již obstrukcí, ale paralýzou. „V každém volebním období je nějaké téma nebo dvě, které si opozice vybere jako klíčové a řeší ho obstrukcemi. Jenže hnutí ANO, v některých případech i SPD, si jich takto vybralo už asi sedm,“ řekla Adamová Deníku N. Pracovní skupina se má pokusit o dohodu mezi kluby, na její závěry by pak navazovala jednání sněmovního grémia.

Skupina se podle šéfa lidoveckého poslaneckého klubu Marka Výborného bude zabývat i novelizací jednacího řádu. „Z toho, jakým způsobem je využíván k obstrukcím, vyplývá, že je potřeba jednací řád změnit,“ uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Adamová v té souvislosti připomněla, že také jednací řád je zákonem, takže i projednávání jeho novely lze obstruovat.

Video  Zeman se vzdálil Babišovi a „klimbal“ za Fialou: K optimálnímu stavu má daleko, říká politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa