Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusové ostřelují východ Ukrajiny. V Severodoněcku se po ztrátách stáhli, exploze otřásly i Lvovem

Aktualizováno -
17. května 2022
12:11
Autor: ČTK - 
17. května 2022
09:36

Ruský agresor pokračuje v útocích v operační zóně na východě Ukrajiny, zejména v oblasti Doněcku. V okolí Severodoněcku u obce Syrotyne ale utrpěl ztráty a stáhl se. V dnešní ranní svodce bojových událostí o tom informoval generální štáb ukrajinské armády.

V ranní zprávě, kterou citoval list Ukrajinska pravda, generální štáb rovněž uvedl, že letectvo nepřítele ve východní operační zóně útočilo na vojenskou, ale také civilní infrastrukturu. Letecké údery rovněž mířily na průmyslové objekty hluboko na ukrajinském území.

Velitel vojenské správy Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus na sociální síti Telegram informoval o ranním raketovém útoku nepřítele na obec Desna. „Předběžně máme mrtvé a mnoho raněných,“ sdělil. Přesné počty nemohl uvést, zatím na místě pracují záchranáři.

Ve Lvově se ozývaly exploze

I v západoukrajinském městě Lvov byla v noci na dnešek slyšet série explozí, informovaly agentura Reuters a stanice CNN. Oběti ani zranění z místa hlášeny nejsou, sdělil gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj. Cílem útoku se podle něj stal objekt železniční infrastruktury v Javorivském okrese nedaleko hranic s Polskem. Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, ruské síly pomocí raket Kalibr s plochou dráhou letu zlikvidovaly ve Lvovské oblasti personál ukrajinských záložních útvarů a také zbraně dodané z USA a zemí Evropské unie.

Kozyckyj na sociálních sítích upřesnil, že útok poškodil železniční infrastrukturu Lvovských drah, místní pobočky národního vlakového dopravce. Ve svém dřívějším vyjádření z dnešní noci ale původně uvedl, že ruské údery cílily na ukrajinskou vojenskou základnu. Tři z raket podle něj dokázala sestřelit ukrajinská protivzdušná obrana.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

Zobrazit celý online

Žádná z raket přímo Lvov nezasáhla, uvedl starosta města Andrij Sadovyj. Podle některých zpráv ale bylo ve Lvově slyšet v rychlém sledu po sobě osm až deset výbuchů, popsala agentura Reuters. Krátce před explozemi se rozezněly varovné sirény a lidé dostali upozornění, že se mají skrýt na bezpečném místě. Podle CNN výbuchy zahřměly asi 45 minut po půlnoci místního času, tedy asi 15 minut před půlnocí SELČ.

„Ani jedna raketa nedopadla ve Lvově. Dobrá práce sil protivzdušné obrany. Z toho důvodu nevíme, zda bylo naše město tentokrát cílem, nebo ne,“ napsal na sociální síti Telegram starosta. Podotkl, že útok se odehrál asi jen 20 kilometrů od hranic s Polskem a tedy Evropskou unií.

Podle dnešního vyjádření Moskvy se cílem útoku staly ukrajinské jednotky a zbraně dodané ze zahraničí. „Pomocí vysoce přesných zbraní dlouhého doletu Kalibr odpálených z moře byl poblíž železniční stanice Staryči ve Lvovské oblasti zničen personál ukrajinských záložních útvarů a také dodávky zahraničních zbraní a armádní techniky z USA a evropských zemí,“ sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Tvrzení ani jedné ze stran o zasažených cílech nelze zatím ověřit z nezávislých zdrojů.

Lvov, klíčový dopravní uzel na západě Ukrajiny, a jeho okolí byly podle CNN od začátku ruské invaze zasaženy několikrát. Při útoku na vojenskou základnu v Javorivu zemřelo v polovině března přes 30 lidí.

 

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa