Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tělo Čecha našli v hromadném hrobě u Kyjeva! Rakušan: Pomáhal lidem prchajícím před Putinovou agresí

Aktualizováno -
17. května 2022
11:44
Autor: ČTK, for - 
17. května 2022
07:33

Tělo českého občana bylo nalezeno u Kyjeva v hromadném hrobě. Na Ukrajinu český řidič kamionu přijel po začátku ruské invaze, aby tam pomáhal jako dobrovolník, uvedla na sociálních sítích policie Kyjevské oblasti. České ministerstvo o případu Čecha ví a je v kontaktu s jeho rodinou, podrobnosti zatím nechce sdělovat. 

V hrobě u města Makariv, v němž byly objeveny ostatky občana ČR, byla ještě dvě další těla. Na místě se našly české doklady. Místní policie uvedla, že devětačtyřicetiletý Čech se přestal blízkým ozývat 3. března. Dvě další těla se úřadům zatím nepodařilo identifikovat, byla ale v civilním oblečení. „Dvě osoby byly zastřeleny ranou do hlavy, jedna do břicha,“ uvedl Andrij Něbytov z místní policie.

Už dříve se v městě, které leží zhruba 40 kilometrů od západního okraje Kyjeva, podle ukrajinských úřadů našla těla popravených civilistů. Poblíž hrobu s tělem Čecha byla objevena také část granátu F-1, který na místě podle ukrajinské policie zanechali ruští vojáci.

Ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu Čech v zemi pracoval jako řidič kamionu. V Česku má řidič manželku a bratra, upřesnila ukrajinská policie.

České ministerstvo zahraničí o případu ví a je v kontaktu s rodinou zesnulého, jak informovalo média. „Informovali jsme rodinu, jsme s ní v kontaktu a poskytujeme jí konzulární služby, které mohou být spojené s případnou repatriací. Po dohodě s rodinou ale žádné další detaily nemůžeme sdělovat,“ napsala Blesk Zprávám mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Lenka Do.

Rakušan: Pomáhal lidem prchajícím před Putinovou agresí

Na smrt Čecha zareagovalo i ministerstvo vnitra. „Dle dostupných informací řidiče, který jako dobrovolník pomáhal lidem prchajícím před hrůzami putinovské agrese. Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině,“ napsal šéf rezortu Vít Rakušan (STAN) na twitteru. 

Válka na Ukrajině: U Makarivu byl objeven zesnulých Čech (49) (17.5.2022) Válka na Ukrajině: U Makarivu byl objeven zesnulých Čech (49) (17.5.2022) | Reprofoto Youtube/Andriy Nebytov

Podle dřívějších informací přišel o život v zemi český dobrovolník poté, co se dostal pod palbu ruských vojáků v autě. Na věc upozornil server Voxpot. České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že na Ukrajině se pohřešuje český občan. Nové vyjádření ministerstva zjišťujeme.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Reportéři českého serveru Voxpot byli na začátku března na Ukrajině ostřelováni ve voze u města Makariv. Po zveřejnění reportáže se novinářům ozvala paní Simona, podle které se v téže době měl na podobném místě pohybovat její manžel Tomáš. Ten podle ní jako profesionální řidič kamionů a autobusů chtěl na Ukrajině pomáhat s odvozem lidí z ruskou armádou ohrožených oblastí. Od 2. března měl ale nedostupné mobilní telefony.

Po měsíci se reportéři vrátili na místo, na fotografiích zaznamenali mimo jiné rozstřílené automobily. Jeden z nich byl tím, na který se ptala paní Simona. Další den se reportéři vrátili zpět a našli Tomášovu tenisku, auto už bylo na vrakovišti. Mělo prostřelené čelní okno, boční dveře i opěradlo hlavy u řidiče, byla v něm krev.

 

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa