Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Masový hrob u Mariupolu se rozrůstá. Těhotná Maria protestovala za záchranu bratra z Azova

Autor: ČTK, Mii - 
12. května 2022
20:22

Ukrajinská strana se s Ruskem snaží vyjednat evakuaci 38 těžce raněných vojáků z mariupolských oceláren Azovstal, oznámila dnes ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Podle ukrajinského generálního štábu Rusko dál Azovstal bombarduje s cílem zabít tamní obránce. Právě za záchrannou misi dnes v Kyjevě protestovala těhotná sestra jednoho z mariupolských obráců Maria. Server Ukrajinska pravda pak s odkazem na satelitní snímky informuje, že masový hrob u města se rozrostl.

„V Mariupolu se hlavní úsilí okupantů zaměřuje na blokování a pokusy o zničení našich jednotek v areálu závodu Azovstal. Nepřítel pokračuje v leteckých úderech,“ uvádí zpráva ukrajinského generálního štábu.

Vereščuková podle agentury Unian oznámila, že z odhadované tisícovky ukrajinských obránců je polovina vážně zraněná.

„V současnosti jednáme o evakuaci 38 těžce zraněných bojovníků, kteří nedokážou stát na vlastních nohou. Postupujeme krok za krokem,“ napsala dnes Vereščuková na telegramu. Zdůraznila, že usiluje o výměnu 38 raněných za ruské válečné zajatce, pak bude vyjednávat o dalších. V současnosti se podle ní nevedou žádná jednání o „výměně 500 nebo 600 lidí“, jak informovala některá média.

Představitelé ukrajinského pluku Azov, který brání Mariupol, věří, že ukrajinská armáda má možnost prolomit blokádu mariupolských oceláren Azovstal a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné obránce. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak ve středu zopakovala dřívější tvrzení Kyjeva, že prolomení blokády Mariupolu vojenskými prostředky není v současné době možné.

Ruská vojska se už řadu týdnů snaží Azovstal dobýt a komplex ostřelují. Přestože v sobotu Vereščuková oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší osoby, ženy i děti, podle středečního prohlášení Kyjeva v objektu kromě vojáků, kteří komplex brání, stále zůstává asi stovka civilistů.

Masový hrob skoro zvojnásobil velikost

Podle serveru Ukrajinska pravda v Mariupolu nadále přibývají mrtví. Kvůli tomu roste i plocha místního masového hrobu. V dubnu měl rozlohu 200 metrů, 8. května už byl ale velký 340 metrů. Odhalily to satelitní snímky společnosti Planet Labs.

Podle poradce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka Rusové spěchali s odklízením mrtvých před jejich slavnostním dnem 9. května. Nasadili proto i mobilní krematoria, zbytek civilistů pohřbili právě do masových hrobů.

8:53
Dnes

Německá policie zatkla dva Rusy, kteří chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže.

8:17
Dnes

„Rozpočtová pomoc od Spojených států je důležitější než kdy jindy, protože je neoddělitelně spjata s úspěchem Ukrajiny na bojišti a se schopností vlády poskytovat svým občanům základní služby,“ uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová. Washington a jeho spojenci podle ní poskytli Ukrajině od ruské invaze v únoru 2022 významnou podporu, přičemž byly zavedeny rozsáhlé kontroly a ochranná opatření, aby se zajistilo, že se peníze dostanou ke správným lidem a budou použity vhodným způsobem.

Yellenová ocenila americký Senát za to, že schválil dodatečné financování Ukrajiny. Dodala, že nečinnost republikánů ve Sněmovně reprezentantů USA, kteří návrh odmítají předložit k hlasování, „je ale neomluvitelná a poškozuje naši národní bezpečnost“.

Yellenová se tak vyjádřila po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem při konferenci o Ukrajině, která se konala na okraj zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

07:20
Dnes

Tady jsou následky ruského útoku na Černihiv, při kterém včera zemřelo nejméně 17 lidí.

Zobrazit celý online
Video  Lidé vylézají z trosek: Evakuace civilistů z oceláren Azovstal  - David Arakhamia/Pluk Azov
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa