Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Embargo na ruskou ropu: Orbán drží EU v šachu, kvůli sankcím dělá drahoty a těží další peníze

Autor: for - 
14. května 2022
05:20

Embargo na ropu a ropné produkty z Ruska mají velice citelně zasáhnout celou Ruskou federaci. Přeci jenom řada států je na tomto černém zlatu závislá a platí vysoké částky za spotřebu - tím se ale v podstatě financuje válka na Ukrajině. S embargem po schválení výjimky souhlasí nakonec i Česko a Slovensko, stále je zde ale jeden hráč, který opětovně dělá problémy - Maďarsko. Podle oslovené expertky nyní premiér Viktor Orbán drží EU svým nesouhlasem v šachu. Bez jeho svolení totiž balíček nemůže projít, a pokud by sankce přijímaly státy nezávisle na sobě, ukázala by se nejednotnost, což by Unii výrazně poškodilo. Co tedy Orbán požaduje? A jaký je recept na schválení embarga?

Šestý sankční balíček proti Rusku obsahuje několik věcí. Po jeho přijetí by měly být z bankovního systému SWIFT odstřihnuty dvě velké ruské banky, dále by se sankcí dočkalo 58 Rusů, včetně těch, kteří se podíleli na válečných zločinech v Buči a při obléhání Mariupolu a největší položkou je utnutí toku ropy a dalších ropných produktů z Ruska.

Právě poslední položka je nejvíce problematická a také nejhůře uskutečnitelná. Aby se povedlo tento cíl naplnit, bude to pro některé státy znamenat roky příprav a odliv vysokých částek peněz. Vizí Evropské unie je aplikovat embargo do konce roku, pro Česko, Maďarsko a Slovensko už v dokumentu přistála výjimka - tok produktů musí ustat do konce roku 2024, přičemž pro Česko do poloviny téhož roku.

A zatímco my a naši východní sousedé na tuto dohodu kývají, Maďarsko je stále nespokojené a embargo blokuje. K jeho přijetí je totiž zapotřebí jednotný souhlas. 

Kompenzace pro Maďarsko? Diplomaté začínají zuřit

Staronový premiér Maďarska Viktor Orbán, který si udržel vedení země letos v dubnu, se od začátku ruské invaze drží na první pohled v neutrální pozici. Ačkoliv odsoudil Putinovu agresi, k sankcím se staví spíše odmítavě a stejně tak k pomoci, která proudí na Ukrajině - především v podobě zbraní. K embargu k ropě má pak také jasný postoj a staví se k němu otevřeně odmítavě. V posledních dnech tak probíhají intenzivní jednání, ale ať Brusel dělá, co zmůže, dohoda na stole stále není. To ve středu potvrdil i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. 

Maďarsko je podobně jako Česko na ruské ropě a dalších produktech závislé. Oproti nám, kdy je podíl ruské ropy na 50 %, je Maďarsko závislé na 75 - 100 %, jak například ukazuje i grafické znázornění na České televizi. To je jeden z argumentů Maďarska, proč dohodu nepřijmout - podle Orbána by se tím tamní ekonomika zdecimovala. 

Jak ale zmiňuje místopředseda představenstva MERO (Mezinárodní ropovody) Zdeněk Dundr pro Blesk Zprávy, na rozdíl od Česka, které musí více řešit i infrastrukturu dovozu ropy, Maďarsko musí řešit primárně přechod rafinérií na jiný typ. „Oni tu cestu mají, my musíme řešit i tu cestu,“ podotknul po konferenci Bezpečnost v energetice, která proběhla na půdě Sněmovny. 

„Jsou státy, které jsou na tom hůře, ale takové problémy nedělají. Tady jde o to, že Orbán se snaží od EU dostat co nejvíce může,“ komentuje handrkování EU  Budapeští pro Blesk Zprávy Pavlína Janebová z Asociace pro mezinárodní otázky. Maďarsko totiž požaduje stále více výjimek, ale i peněz. A to se začíná protivit i vysokým diplomatům z Bruselu, jak zmiňuje server Politico EU. 

23:06
16. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

22:11
16. 4. 2024

Ukrajina zašle žádost o svolání zasedání Rady NATO-Ukrajina k projednání dodávek systémů protivzdušné obrany, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu.

21:37
16. 4. 2024

Téměř 40 % tržeb největšího ruského výrobce hliníku, společnosti Rusal, je ohroženo kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy a Velkou Británií, uvedla agentura Bloomberg.

Zobrazit celý online

EU totiž pracuje na tom, jak embargo Maďarsku kompenzovat, experti ale vyzdvihávají to, že akorát roste napětí mezi státy a i jistý pocit nespravedlnosti. Maďarsko přitom stále přitvrzuje. Szijjártó dokonce mluvil o embargu na ropu přicházející po moři, než k té, která přichází ropovody ve vnitrozemí. 

Orbánovo vydírání

Janebová začíná diskuze mezi EU a Budapeští přirovnávat k vydírání. „Je to otázka politických ambicí a v případě Viktora Orbána i dovedností, které on má. Bezpochyby je schopný politik, a to se ukazuje nejen teď, ale ukazovalo se to i v uplynulých 12 letech. Dělá si, co chce, a pořád mu přicházejí peníze a EU se možná tváří kriticky, ale zatím nebyla schopná na to reagovat. On vyhrál volby, má silný mandát a v aktuálním vyjednávaní je on tím, kdo má iniciativu a působí jako silný hráč, a když použiji ostřejší slovo, tak vydírá,“  konstatovala pro Blesk Zprávy.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

Orbán se nejspíše snaží vytěžit z problematického sankčního balíčku co nejvíce. „Když dojde k tomu, že EU slíbí kompenzace, tak potom Maďarsko určitě ustoupí,“ dodává Janebová na dotaz, zdali by Maďarsko dohodu blokovalo i poté, co by EU přislíbila další pomoc a peníze. Jedním dechem ale dodává, že by už bylo zapotřebí si i „dupnout“. 

Problémem nicméně je, že pokud by Maďarsko dohodu blokovalo, balíček by neprošel a jednalo by se o embargu bilaterálně. „To by mělo velice špatný efekt a dopad na image EU jako na jednotného aktéra. Byl by to důkaz nejednotnosti a byl by to špatný signál pro občana EU. Také by to byla voda na mlýn pro euroskeptiky a pro Rusko,“ podotýká Janebová. A to si nejspíše uvědomuje i Viktor Orbán. 

„Je ale důležité říci a uvědomit si, že Orbán EU potřebuje. Přežití jeho režimu by bez dotací nebylo reálné a on si nemůže dovolit se izolovat. Nakonec nejspíše ustoupí, ale bude mít v ruce argumenty, že Maďarsko nenarušilo jednotu EU a že je konstruktivním hráčem,“ uzavírá expertka. 

Ropovod Družba do Česka přivádí ropu z Ruska Ropovod Družba do Česka přivádí ropu z Ruska | profimedia

Video se připravuje ...
Další videa