Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

VIDEO: Putinova sláva na Rudém náměstí bez letecké přehlídky, zato s okupanty z Ukrajiny

Aktualizováno -
9. května 2022
12:01
Autor: ČTK, mav - 
9. května 2022
08:00

V Moskvě na Rudém náměstí se odehrála tradiční vojenská přehlídka u příležitosti výročí porážky nacistického Německa. Prezident Vladimir Putin přednesl ostře sledovaný projev, obvinil Západ, že chystal invazi do Ruska. Údajně kvůli počasí Rusové zrušili leteckou část přehlídky. I pozemní techniky bylo méně než v dřívějších letech. Naopak se nenaplnily obavy, že Rusko chystá přehlídku ve zbídačené ukrajinském Mariupolu.

Kreml dříve odmítl, že by oslavy výročí byly vzhledem k válce na Ukrajině nevhodné. Vojenské přehlídky na Rudém náměstí se účastnilo na 11.000 lidí a 131 kusů vojenské techniky, napsala agentura TASS. Z válečné zóny přijeli i účastníci bojových akcí na ukrajinském Donbasu, kteří jeli v nejnovějších obrněných transportérech (BTR).

Pochodování zahájili vojáci 150. divize motostřelců s jednou vlajkou Ruské federace a druhou rudou, se srpem a kladivem a Řádem Kutuzova. Divize se proslavila při dobývání Berlína. Ministr obrany Sergej Šojgu v kabrioletu Aurus objel přítomné šiky, načež začal hovořit prezident Putin.

Po projevu začali pochodovat seřazení vojáci z nejrůznějších jednotek, hodně bylo i učitelů a kadetů vojenských akademií. Při nástupu kadetek logistiky, budoucích vojenských psycholožek či tlumočnic v bílých sukních vojenská hudba plynule přešla na slavnou melodii Kaťuša.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes oznámil, že Moskva kvůli špatnému počasí ruší leteckou část přehlídky. Ruské stíhačky při ní měly na obloze utvořit písmeno zet, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu, napsala agentura DPA. Ze záběrů se obloha lehce zatažená, loni se letadla předváděla při horším počasí. V minulých dnech na zkouškách byly k vidění stíhačky Mig-29 a 31, letící ve formaci do písmene Z. 

Také se nad Moskvou při generálce ukázal nadzvukový strategický bombardér Tu-160 – schopný nosit rakety s atomovými hlavicemi - a též „letadlo soudného dne“ Iljušin Il-80 – do něj by se uchýlilo ruské vedení v případě jaderné války. Na přehlídce nebylo od roku 2010.

Ukrajinský expert Oleh Ždanov podle agentury Unian uvedl, že důvodem zrušení letecké přehlídky dnes nebylo počasí, ale zřejmě politika. V Moskvě totiž podle něj během přehlídky, jak bylo vidět i na televizních záběrech, panovalo dobré počasí.

Po pěšácích přijela první technika. Vedl ji osamělý tank T-34, hlavní sovětská síla 2. světové války. Následujovaly obrněné vozy a bojová vozildla pěchoty BMP na pásech.

Mezi tanky byl i moderní T-14 Armata, který se stále nedostal do masové výroby „Vypadá to, že jen dva z plánovaných tří se přehlídky zúčastnily,“ komentoval na Twitteru analytik Oliver Alexander. „Možná kameramani dostali pokyn nezabírat to tak, aby to bylo poznat. Zajímalo by mě, jestli se zase porouchala.“

Pak se ukázala děla Msta na podvozcích tanků T-80. Následovalo pár raketových odpalovacích systémů. Mj. byla zastoupena protiletadlová obrana S-400 Triumf.

V pásových transportérech se předváděli mladí výsadkáři, kteří se v Rusku těší speciálnímu obdivu. Na Ukrajině se ale příliš nevyznamenali. Nechybělo zastoupení atomových zbraní, o nichž se Vladimir Putin i jeho lidé rádi zmiňují. Na osmikolovém podvozku přijela mezikontinentální raketa RS-24 Jars. Po technice napochodovali zase vojáci - hudba. A dali se do zpěvu. 

Pak se Putin zvedl ze svého místa a přidal se k ministru Šojguovi, sešli pozdravit vybrané představitele jednotek. Chvíli po desáté hodině vojáci následovaní Putinem a veliteli položili věnec k památníku neznámého vojína. Vojenská hudba zahrála hymnu. Následně Putin položil květiny na památnících sovětských měst-hrdinů - Leningradu, Stalingradu, Sevastopolu, Kyjeva, Oděsy... 

Moskva a další ruská města si každoročně vítězství nad nacismem připomínají velkolepými vojenskými přehlídkami. Letos nebyli do Moskvy pozváni žádní zahraniční představitelé a také vojenské techniky a vojáků bylo méně než v loňském roce. 

Podle všeho se ale nenaplnily obavy ukrajinských médií, která v posledních dnech spekulovala o možné vojenské přehlídce v ukrajinském Mariupolu, který okupují ruské síly. Poradce starosty tohoto přístavního města Petro Andrjuščenko podle CNN uvedl, že ruští vojáci zapálili ve zničeném městě věčný oheň a k nově opraveným památníkům položili květiny, přehlídka se ale nekoná.

„Okupanti oslavují Den vítězství na kostech mariupolských obyvatel,“ napsala v prohlášení mariupolská městská rada.

Video  Přehlídka ke Dni vítězství v Moskvě. (9.5.2022)  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa