Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přísně utajovaná cesta první dámy USA na Ukrajinu: Odvážná Bidenová se sešla se Zelenskou

Aktualizováno -
8. května 2022
17:06
Autor: ČTK - 
8. května 2022
11:31

Americká první dáma Jill Bidenová dnes nečekaně navštívila Ukrajinu. V Užhorodu, který leží u hranic se Slovenskem, se sešla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentura AP. Na ukrajinském území podle informací novinářů z jejího doprovodu pobyla Bidenová přihližně dvě hodiny. Pro Zelenskou to bylo první vystoupení na veřejnosti od únorové invaze Ruska na Ukrajinu.

Po návštěvě centra pro uprchlíky se Bidenová přesunula do jedné z košických základních škol, kde byly zřízeny třídy pro žáky z Ukrajiny. Její program na východním Slovensku zahrnuje také návštěvu největšího slovensko-ukrajinského hraničního přechodu Vyšné Nemecké-Užhorod, a to spolu se slovenským premiérem Eduardem Hegerem.

„Nejvíce ji zajímalo, jak to zde vypadalo v první dny. Ukázali jsme jí, jak fungovaly jednotlivé stany. Zajímalo ji, v jakém stavu přicházely matky. V první dny často neměly doklady, nebo děti neměly na nohou boty. Zmínili jsme případ jedenáctiletého hocha, který cestoval z Charkova sám,“ řekl Heger novinářům na hranicích s Ukrajinou. Bidenová i Heger se tam v improvizované kapličce také zúčastnili modlitby za mír. Podle slovenských médií Bidenová poděkovala Slovákům za pomoc uprchlíkům.

Jill Bidenová zavítala na Ukrajinu a sešla se s Olenou Zelenskou. Jill Bidenová zavítala na Ukrajinu a sešla se s Olenou Zelenskou. | ČTK/AP/Susan Walsh

Bidenová v Zakarpatí

„Návštěva první dámy Bidenové je výrazem podpory Ukrajině ze strany významných představitelů Spojených států,“ citoval server vyjádření Zakarpatské oblastní rady, která o návštěvě informovala na sociálních sítích.

„Chtěla jsem přijet na Den matek,“ řekla manželka amerického prezidenta Zelenské podle agentury AP. „Myslela jsem si, že je důležité Ukrajincům ukázat, že tato válka musí skončit, že je brutální a že Američané stojí na straně ukrajinského lidu,“ dodala Bidenová. Zelenská jí za její „odvážný čin“ poděkovala. „Chápeme, co to obnáší, když sem první dáma USA přijíždí během války, kdy každý den probíhají vojenské akce, kdy se každý den ozývají letecké sirény - i dnes,“ řekla manželka ukrajinského prezidenta.

Od 24. února, tedy od začátku ruské agrese vůči sousední zemi, překročilo hranice Slovenska z Ukrajiny zhruba 405.000 uprchlíků. Mnoho z nich pokračovalo do jiných evropských zemí. Dočasné útočiště, které umožňuje například přístup na pracovní trh, udělilo dosud Slovensko více než 74.000 uprchlíkům.

Bidenová přiletěla na Slovensko v sobotu odpoledne, kdy také uctila památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky položením květů k jejich památníku v centru Bratislavy. Návštěva Bidenové na Slovensku skončí v pondělí, kdy by se měla sejít také se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Před návštěvou Slovenska Bidenová zavítala do Rumunska, tamní vládu a humanitární organizace ocenila za pomoc Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí. Cesta Bidenové do obou zemí má podle Bílého domu ukázat silné vztahy USA ke státům východoevropského křídla NATO.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa