Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Itálie zabavila superjachtu za 16 miliard: Šeherezáda má patřit Putinovi

Aktualizováno -
7. května 2022
08:15
Autor: ČTK - 
6. května 2022
23:44

Itálie zabavila luxusní jachtu Scheherazade, o které se spekulovalo, že patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Uvedlo večer místní ministerstvo financí. Přes 140 metrů dlouhé plavidlo se nacházelo na údržbě v jednom přístavu v Toskánsku. Podle ministerstva majitel lodi má vazby na prominentního představitele ruské vlády, uvedla agentura Reuters.

Při vyšetřování italská finanční policie zjistila, že loď má významné ekonomické vazby na subjekty a osoby, jež jsou na sankčních seznamech Evropské unie. Dále ale jejich identitu nekomentovala.

Analytický tým ruského opozičního předáka Alexeje Navalného již dříve uvedl, že plavidlo, jehož hodnota se odhaduje na 700 milionů dolarů (přes 16 miliard korun), patří Putinovi. Tuto informaci ale odmítl majitel firmy, která v Itálii provádí údržbu lodi. Vlastníci luxusních jachet se obvykle skrývají za firmy, u kterých je obtížné dohledat konečné vlastníky.

Šeherezáda je dlouhá 140 metrů a teprve dva roky stará. Na palubu se vejde celkem čtyřicet návštěvníků, kteří se mohou ubytovat ve 22 kajutách. Její rychlost je kolem 40 kilometrů v hodině. Hosté si mohou užít bazén, který se během chvilky může přeměnit na taneční parket. Luxusní pocit pak doplňují zlatem pokryté doplňky v koupelnách. 

Vyrobena byla společností Lurssen. Jde o německou loděnici sídlící v Brémách, designérem je Espen Oeino.

Od začátku války na Ukrajině Řím zabavil řadu luxusních lodí či nemovitostí lidem na sankčním seznamu EU. Zemi k ráznému postupu v této oblasti vyzval při svém projevu před italskými zákonodárci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa