Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Americké veterány na Ukrajině zasáhlo ruské bombardování: Utrpěli vážná zranění

Autor: rix - 
28. dubna 2022
20:08

Na Ukrajině utrpěli vážná zranění dva američtí veteráni. Když čekali na ruský tank, zaútočilo na ně dělostřelectvo. Vojáka Manuse McCaffreyho, který má za sebou i mise v Afghánistánu, zasáhly šrapnely do tváře, hlavy, ramen a hrudi. Zraněný byl i jeho kolega Paul Gray. V současné době se vojáci, kteří na Ukrajinu narukovali z vlastní vůle, léčí na tajném místě.

Mise zničit ruský tank poblíž malého ukrajinského města Orichiv se proměnila v boj o život. Dvojice Manus a Paul čekala, až se ruský tank objeví na silnici, když poblíž dopadla dělostřelecká střela. McCaffrey utrpěl vážná poranění střepinami v obličeji, na hlavě, ramenou a trupu. Na Graye spadla betonová zeď, která ho na okamžik uvěznila a zranila mu levou nohu.

„Manus je na tom opravdu zle, je mi z toho špatně,“ zoufal si Gray s tím, že střela dopadla jen několik metrů od nich. „Nemohl jsem mu ani pomoct, protože mi na nohy spadla betonová zeď,“ popsal dramatický zážitek pro server coffeeordie. McCaffrey se nicméně ze zranění dostane, je ostřílený z misí v Afghánistánu. Gray zase působil v Iráku. 

K ukrajinským obranným silám se oba přihlásili dobrovolně, v silách amerických armád již nepůsobí. Ukrajincům měli pomáhat s likvidací ruských tanků a vozidel. Gray, který žije na Ukrajině déle než rok, se dobrovolně přihlásil do ukrajinských ozbrojených sil ihned po ruské invazi 24. února. McCaffrey odcestoval na Ukrajinu poté, co začala válka.

V současné době jsou hospitalizováni na blíže nespecifikovaném místě. Ukrajinští lékaři už McCaffreyho operovali, aby odstranili šrapnely z jeho těla. Je možné, že bude mít trvalé poškozený zrak. 

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

Zobrazit celý online

Video  Rusko na Ukrajině zavádí rubl! Ceny za paliva opět stoupají. A Andělé patřili zesnulému Stypkovi  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa