Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mamince Olze visela po ruském útoku noha na kousku kůže: I s dětmi prchla do Dánska

Autor: rix - 
28. dubna 2022
13:27

Charitativní nadace Lazar zveřejnila dramatický příběh maminky Olgy z Mariupolu, která při bombardování přišla o nohu. Společně se syny se jí podařilo odjet do Dněpru, kde byla žena operována. Pak odcestovala přes Polsko do Dánska, kde podstupuje rehabilitace.

16. března se Olze od základů změnil život. Svým dětem zrovna vařilo jídlo na ohni v už tak zbídačeném Mariupolu, když Rusové opět zahájili bombardování tohoto kdysi krásného přístavního města. „Ozvala se strašlivá rána. Najednou jsem si uvědomila, že se nemohu opřít o nohu,“ vzpomínala žena na traumatický zážitek. Odplazila se do bezpečí, noha ji přitom visela jen na kousku kůže. 

Když se Olga konečně dostala do nemocnice, trápení pokračovalo. Musela podstoupit náročnou operaci a opět začaly padat bomby. „Vyhodili do povětří operační blok. Odnesli mě z operačního stolu do sklepa,“ popsala Olga, čím si musela projít. Hrdinným lékařům se i tak podařilo hrdou maminku zachránit. „Jsem jim nesmírně vděčná,“ děkovala. Mariupol nicméně musela opustit. To se jí i s dětmi podařilo 29. března. 

Přicestovali do Dněpru, kde nešťastné ženě lékaři vyndali stehy. „Chtěli jsme zůstat v Dněpru, abychom zahájili rehabilitaci a léčbu, ale neustálé nálety a zvuky výbuchů nedávaly pocit bezpečí. Děti byly v neustálém napětí,“ vysvětlila, proč ani tam dlouho nevydržela. Olga se rozhodla k ráznému kroku. 

„Rozhodli jsme se jet do Polska a pak do Dánska,“ uvedla pro server nashemisto. To se Ukrajince a jejím dvěma synům podařilo. V současné době jsou v bezpečí a Olga v Dánsku podstupuje nezbytné rehabilitace. 

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

Zobrazit celý online

Video  Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa