Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tři tisíce korun za mrtvého syna: Rusko odškodňuje matky padlých vojáků almužnou

Autor: rix - 
5. května 2022
05:00

Tři tisíce korun za jeden lidský život? Taková realita panuje v putinovském Rusku. Matky, jejichž synové umřeli při invazi na Ukrajinu, dostaly od ruského státu přesně takovou kompenzaci. S penězi sice pózovaly na fotkách, ale nadšené zjevně nejsou. 

V rukou pár tisícovek a vedle nich symbol Z propagující válku na Ukrajině. Tak pózovaly pro potřeby ruské propagandy matky vojáků, kteří padli ve válce na Ukrajině. Výraz v jejich tvářích mluví za vše. Ruské mámy jsou z války rozčarované.

Když guvernér ruské Kemerovské oblasti Sergej Civiljov pronesl větu, že „mladí vojáci byli použiti,“ pocítil silnou vlnu nevole matek mladých branců. Jak již dříve deník Blesk informoval, Civiljov ženám vysvětloval, že jim k průběhu akce nemůže nic moc říct. „Oklamali jste nás!“ volaly matky.

„Proč jste tam naše chlapce poslali? Nejsou trénovaní na válčení, je jim kolem dvaceti let a jsou tak mladí,“ zeptala se další matka guvernéra. Ten váhal s odpovědí, a tak schytal další nepříjemné otázky. „Kde je právě teď váš syn, ten je přece podobně starý?“ zeptala se další žena. „Můj syn studuje na univerzitě,“ odpověděl Civiljov opatrně. Pak naznačil, že válka brzy skončí. „Až budou všichni mrtví!“ křičely nespokojené matky. 

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Jiří Šedivý  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa