Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podnikatel Günsberger vylepšil neprůstřelné vesty, ukázal i certifikát. Fungují, ale Babiš je nekoupí!

Autor: Jan Doležal - 
21. dubna 2022
05:00

Pražský podnikatel Jan Günsberger (47) předvedl vylepšené neprůstřelné vesty, které od něj hodlal pro Ukrajince nakoupit expremiér Andrej Babiš (67). Z obchodu kvůli pochybám o jejich funkčnosti vycouval a nic nekoupí ani nyní, kdy už mají i atest. 

Günsberger neprůstřelné vesty na pomoc ukrajinské domobraně a civilistům začal vyrábět a prodávat jen pár dnů po zahájení ruské invaze. Podle testu, jenž zdokumentovali i reportéři Blesku, ovšem ve stavu, že nebyl garantován záchyt fragmentů střel odražených či roztříštěných o ocelový plát a hrozila vážná zranění. „My jsme vyrobili nosič plátů, což je ta vestička, a udělali jsme úplně tu nejprimitivnější verzi, aby to fungovalo.

Problém byl ale jinde. Firma, která nám dodávala ocel, tak na trh uváděla ocelový plát a k tomu přikládala tu gumu, že si to máte jako sami vytvořit,“ vysvětlil Günsberger, proč balistické testy původních vest nabízených v jeho e-shopu v prvních prováděných nástřelech dopadly prachbídně. „My jsme od začátku řešili, jak tam tu gumu umístit, aby bezpečnost byla co největší,“ řekl.

Vývoji vesty věnoval spoustu hodin, vyzkoušel mraky lepidel a způsobů a o pár týdnů později již může garantovat plnou funkčnost ochranných plátů nesoucí jeho firemní značku Star od Davidson. Jak na ně měkké balistické vrstvy lepí a lisuje, ale odmítl říct, že jde o jeho patent.

Úspěšné testy

Funkčnost vest pak dokázal i na místě provedený balistický test. Po třech střelách z útočných pušek AK-47 i modernější AK-74 následovala ještě jedna z odstřelovací pušky Dragunov. Každá střela měla rychlost přes 800 metrů za sekundu. „Jsou to nejběžnější zbraně užívané na frontové linii,“ řekl Blesku správce Střelnice Prague Armory Matúš Štulrajter a dodal: „U každého plátu se předpokládá, že ho po každém zásahu měníte, protože nevíte, co se stalo uvnitř a jak moc mohla být narušena jeho odolnost.“ Zkouška zdokonalených plátů dopadla podle něj dobře. Stejně jako při nezávislém testu firmy Hard Task Training, jemuž Blesk také přihlížel. Všechny šrapnely a úlomky projektilů zůstaly pohlcené v přední měkké vrstvě k tomu určenému.

Babišův »nákup«: Video a šmytec...

I když vylepšené Günsbergerovy vesty obstály a podnikatel k nim má certifikát balistické odolnosti, expremiér Andrej Babiš, který chtěl původně zafinancovat nákup 200 kusů za zhruba 2,6 milionu, od koupě couvl. „Bývalý pan premiér nás navštívil, natočil video a odjel. Dál jsme už nijak nekomunikovali,“ dodal Günsberger. Babiš podle vlastních slov odstoupil od nákupu proto, že se on a jeho hnutí ANO stalo obětí vlastní dobré vůle.

Má osvědčení nejvyšší třídy

Nosič plátů nemusí mít podle Günsbergera žádnou certifikaci, jelikož jde o textilní výrobek. Musí však splňovat určité normy, například, jaké nitě a způsob prošití se použije. „Podle českého zákona nemusíte mít certifikaci na kus oceli, ale my jsme si stejně nechali certifikovat všechny věci, které posíláme dobrovolníkům na Ukrajinu. Takže jsme držiteli certifikace, ale jenom z naší vlastní vůle. Zákon nám to neukládá,“ řekl podnikatel.

Získaná třída balistické odolnosti TBO-7CZ je v Česku nejvyšší a garantuje ochranu proti střelám ráže 7,62×54 R celoplášťovým i s ocelovým jádrem do hmotnosti 9,75 g a rychlosti až 860 m/s.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

„Tato akce je reakcí na spekulace, které se objevily, že výsledeček naší práce není, že pomáháme lidem na Ukrajině, ale že jim ubližujeme,“ řekl Günsberger. Zdůraznil zároveň, že jeho vesty nejsou určeny armádě, ale domobraně a civilistům účastným pouličních bojů.

Video  Test neprůstřelných vest, které nabízí firma Aarona Günsbergera 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa