Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukrajinské válečné tanky se budou opravovat v Česku! Požádali nás jako první, říkají u Černochové

Aktualizováno -
19. dubna 2022
19:06
Autor: ČTK - 
19. dubna 2022
16:32

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo dnes ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BRD a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy. V tiskové zprávě to ČTK sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Počty opravovaných kusů techniky ministerstvo neuvedlo. České společnosti budou mít za úkol rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky.

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit či která byla poničena v bojích,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Je to podle ní další příklad české pomoci Ukrajině proti agresi Ruska. Česko již dříve poslalo na Ukrajinu zbrojní materiál za více než miliardu korun. Z bezpečnostních důvodů přesný obsah pomoci úřad nekonkretizuje, podle některých informací byla jeho součástí i těžká bojová technika.

12:25
Dnes

Plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) u německého ostrova Rujána v Baltském moři přejde brzy do pravidelného provozu. Počítá s tím společnost Deutsche ReGas, která už teď také provozuje jako čistě soukromý projekt plovoucí terminál v Lubminu. O baltský terminál se zajímá Česká republika, která je s regionem plynovody propojena.

V přístavu Mukran je od března ve zkušebním provozu na objednávku státu plovoucí jednotka pro opětovné zplynování zkapalněného plynu - tanker Energos Power. Společnost ReGas na počátku dubna získala potřebná provozní povolení, do 15. května chce zahájit řádný provoz a do léta pak dosáhnout plného výkonu terminálu.

„Energetický terminál Deutsche Ostsee se stane základním pilířem energetického zásobování Německa,“ uvedl šéf ReGasu Ingo Wagner. Německo je velmi závislé na zemním plynu, jeho objemné dodávky z Ruska však kvůli invazi na Ukrajinu zastavilo.

11:46
Dnes

Město Hradec Králové připravuje pomoc partnerskému městu Černihiv na Ukrajině, kde po středečním ruském raketovém útoku zemřelo 18 lidí a 78 lidí bylo zraněno. Hradecká radnice již kontaktovala zástupce černihivského úřadu s nabídkou pomoci. 

Hradec Králové uzavřel partnerství s Černihivem v roce 2010, ovšem města spolupracovala již před rokem 1989. Před válkou v Černihivu žilo asi 280 000 obyvatel. V roce 2022 město čelilo mohutnému ruskému ostřelování a bombardování. V březnu 2022 zřídil Hradec Králové transparentní účet na pomoc Černihivu. Tuto středu útok zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu.

„Našemu partnerskému městu jsme připraveni pomoci, jak jen to bude možné. Pokoušíme se zjistit, jaký druh pomoci je v místě nyní potřeba,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády – po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že „světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích“.

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

Zobrazit celý online

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení ministerstva obrany pomáhá úřad servis dojednat prostřednictvím Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). První kontrakt dostane Czechoslovak Group (CSG) na opravy tanků T-64. „V budoucnu se můžou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typových rodin BRD a BRDM a můžou se do nich zapojit i další společnosti,“ uvedla Zechmeisterová.

BTR je sovětské čtyřnápravové obojživelné obrněné vozidlo, BRDM je dvounápravový obrněný transportér. Vyráběly se v různých verzích. Ve výzbroji je vedle Ruska a Ukrajiny mají další země, které byly napojeny na tehdejší Sovětský svaz.

Obchodní ředitel divize Land Systems holdingu CSG Richard Kuběna ocenil úsilí ministerstva obrany. Administrativa a koordinace spojená s projektem je podle něj velmi náročná

Zechmeisterová uvedla, že drobné poruchy či bojová poškození opraví vlastními silami ukrajinská armáda a ukrajinský obranný průmysl. „Česká pomoc spočívá ve využití kapacit českých společností obranného průmyslu na rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky,“ dodala.

Česká strana poskytuje Ukrajině zbraně i další vojenský materiál. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině představovala k 6. dubnu 1,1 miliardy korun. Mezi dodávkami byly ruční zbraně i rakety, přesné složení zásilek ale obrana nespecifikuje. Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo samohybné houfnice Dana a salvové raketomety RM-70 Grad, tanky sovětské výroby T-72 nebo bojová vozidla pěchoty. Ministerstvo obrany tyto informace z bezpečnostních důvodů nepotvrdilo.

Video  Potopený křižník Moskva: Rusové zveřejnili video přeživších?! S námořníky se sešel admirál na Krymu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa