Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Jana (10) přišla o nohy po ruském útoku v Kramatorsku: Okupanti zabili její maminku

Autor: rix, ČTK - 
17. dubna 2022
17:19

Ukrajina a celý svět mají stále v paměti brutální útok ruských invazních jednotek na nádraží v Kramatorsku, kde nešťastní Ukrajinci čekali na vlak pryč z válečného území. Dopadla mezi ně ruská raketa. V nemocnici v Dněpru teď leží několik dětí s vážnými zraněnými. Je mezi nimi například desetiletá Jana, která přišla o obě nohy. 

Desetiletá Ukrajinka čekala stejně jako ostatní na vlak, který by ji dopravil do bezpečí z míst, kde ruská armáda rozpoutala peklo. Když na nádraží dopadla ruská střela, svět se mladé dívce obrátil naruby. Přišla nejen o svou maminku, ale i o obě dolní končetiny. 

V posteli na dětském oddělení leží i dvanáctiletá Katarina, další z obětí Putinovy šílené invaze. Svou maminku už taky nikdy nespatří. Snaží se alespoň postavit na zatím těžce poraněné nohy. O kousek dál ve vedlejší místnosti leží o pět let starší Andrej. Ten na následky útoku v Kramatorsku přišel o ruku. 

V nemocnici je ticho a klid, ale určitě ne bezpečno. Pracovníci museli zabezpečit okna kvůli hrozícímu bombardování. V Dněpru zní sirény varující před nálety několikrát denně. Většinou se naštěstí jedná o falešné poplachy. Celé město je prozatím pevně pod kontrolou Ukrajiny, informoval zpravodajský portál Sky News.

Zkáza v Kramatorsku

Podle aktualizované bilance zemřelo 50 lidí, z toho pět dětí, uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Podle starosty Kramatorsku Oleksandra Hončarenka byly v době zásahu na nádraží zhruba 4000 lidí, hlavně senioři, ženy a děti. Ruské ministerstvo obrany zodpovědnost za úder odmítlo, píše agentura RIA Novosti. Podle záběrů ze sociálních sítí byl minimálně na jedné z raket zřejmě nápis „pro děti“. Zranění mnoha lidí jsou vážná, přišli o ruce či nohy.

Kyrylenko upozornil, že na místě byly tisíce lidí, které se pokoušely kvůli hrozbě nové ruské ofenzivy na východě Ukrajiny dostat do bezpečnějších regionů země.

Gubernátor zároveň zveřejnil na twitteru fotografii, na níž jsou jsou vidět na zemi ležící těla lidí, zavazadla a kolem jsou vidět členové ukrajinských bezpečnostních složek. Mezi 98 zraněnými převezenými do zdravotnických zařízení bylo 16 dětí, 46 žen a 36 mužů, uvedl Kyrylenko. Po převozu svým zraněním 12 lidí podlehlo, 38 jich zahynulo na místě.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinu čeká mohutný útok. Fiala o válce: Je to tragédie! A Vystrčil v Kyjevě  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa