Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Diplomatická válka: Moskva vyhošťuje 18 diplomatů EU. Zhorší to jeho izolaci, zní z Unie

Aktualizováno -
15. dubna 2022
21:18
Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2022
18:31

Moskva dnes oznámila vyhoštění 18 členů zastoupení Evropské unie v Rusku. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že diplomaté musí odejít v nejbližší budoucnosti. Podle ruské diplomacie jde o odpověď na podobný krok ze strany EU, která takto reagovala na ruskou agresi vůči Ukrajině.

„V odvetě za nepřátelské akce Evropské unie bylo 18 členů zastoupení EU v Rusku prohlášeno za nežádoucí osoby a musí co nejdříve opustit ruské území,“ uvedlo ruské ministerstvo v prohlášení.

Evropská unie předtím prohlásila za nežádoucí osoby 19 členů ruské diplomatické mise při EU.

Jednotlivé evropské země už vyhostily dohromady téměř 500 ruských diplomatů a pracovníků ruských diplomatických misí. Moskva obvykle na takové kroky reaguje recipročními opatřeními.

K vyhoštění desítek ruských diplomatů nebo pracovníků diplomatických misí Ruské federace kvůli její invazi na Ukrajinu přikročila v posledních týdnech mimo jiné řada států Evropské unie. Jsou mezi nimi například Polsko, Nizozemsko, Belgie, Irsko, pobaltské země či Chorvatsko a rovněž Slovensko a Česko.

Borrell: Zhorší to izolaci Ruska

EU označila vykázání unijních diplomatů za neospravedlnitelné a zdůraznila, že krok jen zhorší mezinárodní izolaci Moskvy.

„Dotyční diplomaté vykonávají své funkce s naprostým respektem vůči Vídeňské úmluvě o diplomatických vztazích,“ uvedl dnes k ruskému opatření mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

„Rozhodnutí přijaté v pátek ruskými úřady nemá žádný jiný důvod, než čistě odvetný,“ zdůraznil mluvčí. „Způsob chování, který Rusko zvolilo, pouze zhorší jeho mezinárodní izolaci,“ dodal mluvčí.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Rusko 13. června vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Lenka Do řekla ČTK, že jde o reakci na březnové vyhoštění zástupce ruského velvyslance v Praze, který byl podle mluvčí prokazatelně pracoval pod diplomatickým krytím pro ruské zpravodajské služby.

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že český diplomat musí odjet ze země do 16. dubna. Na dotaz, zda je nyní v ohrožení ruský velvyslanec v Česku Zmejevský, pro Blesk reagoval premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére.

Fiala: Diplomatické vztahy jsme snížili na minimální hranici

„Já prosím o pochopení, že ty kroky, které dělat budeme, nebo o kterých vůbec uvažujeme, nebudu dopředu komentovat - a to i proto, že nejsme ve standardní situaci. Jsme v situaci, kdy Rusko je ve válce a my podporujeme tu napadenou stranu. I tady musíme být opatrní. Připomenu všem kauzu Vrbětice. Rusko na našem území se dopustilo aktu státního terorismu už v roce 2014, takže před nějakou dobou už tuto zkušenost máme. My jsme na to reagovali jako ČR, to byla ještě předcházející vláda, ale s naší podporou to udělala, když jsme ty diplomatické vztahy snížili na opravdu téměř minimální hranici. My jsme navíc ještě po ruské agresi na Ukrajinu zrušili dva konzuláty, které tu byly, a ukončili činnost našich konzulátů v Rusku. Ono už se moc níž jít nedá,“ uvedl Fiala.

Připomněl i omezení víz ruským občanům. „Nějaká forma toho diplomatického zastoupení je důležitá i z hlediska ruských občanů, kteří jsou třeba proti Putinovu režimu, tak českých občanů, kteří se třeba v Rusku pohybují,“ dodal Fiala.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa