Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Netradiční hrdinové války na Ukrajině: Elektrikář s dispečerem pracují i pod palbou!

Autor: rix - 
15. dubna 2022
05:00

Válka na Ukrajině má velké množství nejrůznějších hrdinů. Dvěma z nich jsou dokonce i elektrikář s dispečerem. Třetina původně stotisícového města Severodoněck má díky nim bez ohledu na ruské útoky stále proud. I přes ostrou palbu stále přijímají zakázky a opravují vedení s transformátory. Situace ve východoukrajinském městě je ovšem i tak zdrcující. 

„Do města se opět vrátila elektřina. Skvělou práci odvedl jediný elektrikář a jediný dispečer, kteří ve městě zůstali,“ napsal zpravodajský portál Hromadske Int. na Twitteru. Jak potvrdil, oba pracovníci pracují i přes hrozbu neustálých útoků ze strany ruských okupantů. 

Situace ve městě je ale i tak tragická. Jak uvedl guvernér Luganské oblasti, od začátku ruské invaze zde bylo pohřbeno kolem čtyř set civilistů. „V Severodoněcku hloubí díry traktory, každý hrob máme zapsaný v registru,“ popsal Sergej Gaiday strašlivou situaci. 

Jak uvedl server news18, jen nedaleko odsud v blízkém Lysyčansku jsou zemřelí pohřbíváni v hromadných hrobech. Jinde zase těla zůstávají ležet volně na silnicích.

22:58
Dnes

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
Dnes

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Rusové vezou techniku k Finsku? A Ukrajinci zasévají v zaminovaných polích.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa