Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký přehled: Takhle válka zamávala s cenami paliv v Evropě. Jak je na tom Česko?

Autor: ČTK - 
11. dubna 2022
20:08

V Německu se nafta tankuje téměř nejdráž v Evropské unii. Více motoristé zaplatí už jen ve Finsku a Švédsku, mimo Unii pak je litr nafty dražší ve Švýcarsku. V sousední zemi ceny pohonných hmot více než jinde negativně ovlivnila válka na Ukrajině, ještě silněji se ale projevila mimo jiné v České republice. S odkazem na údaje německého statistického úřadu o tom informuje agentura DPA.

Minulé pondělí stál litr nafty v Německu 2,06 eura (zhruba 50 Kč). To je o 45 centů více než v sousedním Polsku. Levněji ale mohli motoristé diesel natankovat i v Lucembursku, kde je litr přišel na 1,76 eura, v Rakousku s cenou 1,84 eura i ve Francii, kde zaplatili 1,89 eura. V Dánsku a také v České republice vyšel litr v přepočtu na 1,93 eura, v Belgii na 2,02 a v Nizozemsku na 2,04 eura.

Nejlevnější naftu měli v EU na Maltě - za 1,21 eura za litr - a v Maďarsku, kde minulý týden stála 1,42 eura.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Německo je také jednou z nejdražších zemí v Evropě, pokud jde o prémiový benzin E5. Německo bylo 4. dubna spolu s Řeckem čtvrtou nejdražší zemí v EU s 2,06 eura za litr. Tamní ceny překonalo Finsko, Nizozemsko a Dánsko, Švýcarsko na tom bylo podobně jako Německo. Nejlevnější sousední zemí pro E5 bylo Polsko s 1,42 eura za litr. Zde činil cenový rozdíl 64 centů. Následovalo Rakousko s 1,72, Lucembursko s 1,73, Česká republika s 1,81 a Francie s 1,83 eura za litr.

Hlavním důvodem cenových rozdílů je různé zdanění, připomíná DPA. Některé země jako Itálie, Francie, Belgie a Nizozemsko navíc daně výrazně snížily nebo poskytly slevy v reakci na extrémní nárůst cen pohonných hmot způsobený válkou na Ukrajině. Ta je u německých čerpacích stanic podle údajů Evropské komise cítit více než ve většině ostatních zemí EU.

Například diesel tak byl v Německu ke 4. dubnu o 39,5 centu dražší než před válkou na Ukrajině - k 21. únoru. Pouze v případě Polska, Švédska, České republiky a Lotyšska byl nárůst v absolutních číslech mírně silnější.

Video  Když stál chléb 420 miliard a Němci topili markami. Příběh hyperinflace 1923  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa