Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Julie s Alisou utekly z ostřelovaného Mariupolu do Čech: S dětmi se už nemají kam vrátit

Autor: VaB - 
23. dubna 2022
21:43

Alisa s Julií a se dvěma syny mají za sebou osmidenní náročnou cestu za záchranou vlastních životů. Z ostřelovaného Mariupolu se jim nakonec podařilo uprchnout do České republiky. Cestou se ale se svými dětmi museli proplétat skrze nastražené miny nebo mrtvá těla.

Celkem dva týdny se Alisa s Julií skrývaly v podzemí zničeného panelového domu. Když ostřelování pominulo, vydaly se svobodné matky se dvěma syny (8 a 11) na cestu. A to jen se základními potravinami, což byly sušenky a voda. Vzaly si s sebou i ukulele. 

Cesta jim trvala dlouhých osm dní a byla dlouhá asi sto kilometrů. „Rozhodly jsme se, že pokud zemřeme, postavíme se tomu tváří v tvář, místo abychom se schovávaly," popsala agentuře Reuters Alisa Artiuková (31). Cestou potkávaly mrtvé lidi nebo nastražené miny. „Chtěly jsme odejít z Mariupolu kvůli ostřelování. Všechno explodovalo,“ dodala.

Zpátky už se zřejmě nemají kam vrátit. Rakety zničily zrekonstruovaný byt jednatřicetileté Alisy, Julie Bojková (34) pak přišla o celý dům. Ten po zásahu začal hořet, ztratila tak úplně všechno.  

Teď společně ale bydlí v České republice, asi 120 kilometrů od Prahy v jedné z chat. Prioritou pro ně teď je naučit se česky a začít pracovat. „Moje mysl a srdce zůstávají v Mariupolu kvůli mé rodině. Nevím, co se s nimi stalo,“ vypráví Julie.

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Video  Putinův sen o Evropské říši. A Petr Kramný chce obnovu procesu!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa