Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Blesk u testu „neprůstřelných“ vest, které nakoupil i Babiš: Neprůstřelnost nelze garantovat

Autor: Reportéři Blesku - 
8. dubna 2022
05:00

Reportéři Blesku byli už před několika dny přímo u toho, když experti společnosti TGAS, s.r.o., která sama certifikovanou balistickou ochranu vyrábí, testuje a prodává, podrobili nástřelu vestu nabízenou na e-shopu firmy podnikatele Jan Günsbergera známého především jako Aaron. Do těchto vest investoval i expremiér Andrej Babiš (ANO), kterých jich 200 zafinancoval. Je ale možné, že naletěl a prodělal.

O test požádali Ukrajinci, kteří s Aaronem osobně vyjednávali o nákupu hned 30 vest v ceně 13 000 korun za kus a měli pochyby o kvalitě nabízeného zboží. Přímo před nimi totiž s dodavatelem, jemuž říkal Jirko, řešil, zda a proč nemůže zákazníkům poskytnout doklad o certifikaci třídy balistické ochrany.

„Ocelový pláty nikdy nejsi schopen certifikovat jako balistickou ochranu žádné třídy, ať jsou upravený jakkoli. Nikdy neprojdou zkušebnou, a to z toho důvodu, že balistická ochrana má pohlcovat tu střelu, a nikoli odrážet,“ zdůrazňuje mu dodavatel.

Video  Test neprůstřelných vest, které nabízí firma Aarona Günsbergera 
Video se připravuje ...

Günsberger: Kámo, jsme ve válce, ne na úřadě

„Akorát teď jsme ve válce, a ne na úřadě, víš…“ argumentuje bohorovně Günsberger na nahrávkách, které si kupci ze všech jednání tajně pořizovali. „To máš jako já a respirátory – já jsem zachránil tisíce životů, a kdybych dělal tu certifikaci, kámo, tak ti soudruzi – to trvá dva roky!“ připomněl i své předchozí podnikání za časů covidové krize.

Ukrajinskému zákazníkovi, jehož jméno redakce zná, ale dál opakuje, že jeho vesty s 6mm plátem švédské oceli Hardox 500 obloženým dvěma měkkými vrstvami, které doporučuje kolem dokola obmotat pevnou montážní páskou (!), jsou na úrovni nejvyšší ochranné třídy IV a že bojovníky spolehlivě ochrání před ruskou puškovou municí. Že vše poctivě otestoval.

Zásahy do těla

Verdikt šéfa TGAS Radovana Spáčila po zkoušce střelivem 7,62x39 (náboj do kalašnikova s měkkým ocelovým jádrem a pláštěm) a 308 Winchester, které svou výkonností mělo imitovat střelivo pušek Dragunov, zněl opačně: „Z hlediska zastavení střel vesta Star of Davidson dejme tomu vyhověla, ale rozhodně nezastaví energii střel a fragmenty, které se nám tady na několika místech roztříštily a poměrně razantním zásahem by dokázaly zasáhnout krční artérie a okolo stojící kolegy. Anebo i plicní artérie, protože tady se nám jedna střepina prosekla skrz a pokračovala dále do těla. Takže byť samotný ocelový plát penetrován nebyl, tak ani samotnou neprůstřelnost nelze garantovat…“ ukazoval zlověstnou díru na vnitřní straně vesty.

Video  Test neprůstřelných vest, které nabízí firma Aarona Günsbergera  - Blesk
Video se připravuje ...

Když nakonec Günsberger vydal Ukrajincům oproti záloze 50 000 korun doklad s potvrzením, že jim dodá „4 nosiče a 8 plátů kategorie FB6 clasa 4 z oceli Hardox 500 s antišokovými podložkami a protistřepinovou úpravou“, obrátil se jejich český zaměstnavatel Martin Ladyr, jenž měl celý nákup ochranných vest financovat, na policii a podal na Günsbergera trestní oznámení.

A státní zástupce již vydal pokyn k zahájení úkonů trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. „Trestní oznámení bylo již prvotně zpracováno a postoupeno policejnímu orgánu k dalšímu opatření,“ sdělil Blesku bez dalších podrobností mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Vyřizování účtů

Pro úplnost připomeňme, že podnikatelé Ladyr a Günsberger mají za sebou jistou historii, když během pandemie druhý jmenovaný testoval a haněl kvalitu respirátorů vyráběných Ladyrovou firmou Good Mask. Nyní si tedy role ve sporu obrátili...

Video  Jak dopadl test neprůstřelných vest, pro které se nadchnul Babiš? 
Video se připravuje ...

Co musí mít dobrá balistická vesta?

Shrňme si samotný smysl balistické ochrany. Že do vesty vložený plát nepropustí střelu do těla, je základ. Zároveň však musí pohltit také všechny její úlomky a zamezit jejich šíření do nechráněných částí těla a okolí. Proto se musí dobrá vesta skládat:

  • Z nosiče plátů, tedy vesty s kapsami na pláty ušitými ideálně z vrstveného balistického kevlaru.
  • Neprůstřelného plátu, nejlépe kompozitového či z keramiky.
  • Měkké balistické vrstvy s úkolem zadržet odražené úlomky střely.
  • Antišokové vložky, která rozkládá energii po zásahu, aby nedošlo k poranění žeber, orgánů, aorty atd. Vše v ideálním případě opatřené certifikáty dle striktních vojenských norem.

Video  Test neprůstřelných vest, pro které se nadchnul Babiš: Střelu zastaví, energii ne  - Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa