Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Byli špinaví a páchli.“ Lidé popisují další řádění Rusů. Míst jako Buča je víc, tvrdí gubernátor

Autor: ČTK - 
5. dubna 2022
22:44

Gubernátor Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny Oleksandr Staruch lidské ztráty v některých vesnicích v tomto regionu přirovnal k situaci v Buči nedaleko Kyjeva. „Nechci nikoho děsit, ale u nás je nejedna taková Buča,“ řekl Staruch podle RBK-Ukrajina.

„Buča je velké město, ale když (u nás) ve vesnici žilo 120 lidí, z nichž 17 až 20 zemřelo, tak pokud se to porovná, jde také o velké ztráty,“ uvedl gubernátor, aniž by se konkrétně zmínil o některé z obcí, z nichž se v posledních dnech ruští vojáci stáhli.

Z Buči na předměstí Kyjeva přišly v posledních dnech zprávy o tom, že ruští vojáci tam během několikatýdenní okupace zabili stovky místních obyvatel. Někteří mrtví měli ruce spoutané bílou páskou. Tu ruské jednotky v době, kdy Buču ovládaly, nařídily podle výpovědí místních lidí nosit civilistům. Ukrajinská ombudsmanka dnes informovala, že v masovém hrobě u kostela v tomto městě může být 150 až 300 těl.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za persona non grata jednoho ruského diplomata.

Zobrazit celý online

Moskva tvrdí, že její jednotky na Ukrajině na civilisty neútočí a že informace o ruských zvěrstvech v Buči jsou „další provokací kyjevského režimu“.

Deník The Guardian přinesl svědectví o situaci ve městě Trosťanec v Sumské oblasti. Také toto původně dvacetitisícové město na důležité železniční a silniční spojnici mezi Charkovem a Sumami opět kontrolují ukrajinské síly. V neděli ve městě po několika týdnech obnovili dodávky elektrické energie a ženisté odstraňují miny například z místního hřbitova nebo nádraží. V pondělí na poničené nádraží znovu přijel osobní vlak.

Starosta Trosťance Jurij Bova řekl, že je příliš brzy na přesnější odhad, kolik civilistů ruští vojáci zabili. Podle něho to bylo „určitě více než 50, ale zřejmě nikoli stovky“. Místní obyvatelé uvádějí, že po příchodu Rusů se nejdříve báli, ale pak je začali litovat, protože byli špinaví, zapáchali a působili zmateně. Soucit ale později vyprchal, protože okupanti civilisty zastrašovali a ničili jejich podniky. Jistá Darja měla salon krásy, ze kterého jí ukradli barvy na vlasy, šampony, fény, laky na nehty, pohovku, všechny židle i žárovky. Klimatizaci se jim ze stěny vytrhnout nepodařilo. Po sobě zanechali chumáče oholených vousů a v sousedním obchodu s potravinami fekálie. Ve vesnici Bilka na okraji Trosťance zavraždili nejméně dva civilisty. Když na Rusy se stále větší intenzitou útočila ukrajinská armáda, poškodili telefonní sítě a lidem prohledávali telefony, jestli v nich nemají kompromitující materiály.

The Guardian napsal, že ještě před deseti lety by většina lidí v Trosťanci, který leží jen několik desítek kilometrů od ruské hranice, o Rusku říkala spíše dobré věci. Hodně z nich má v sousední zemi příbuzné a přátele. To se teď změnilo, obyvatelé Trosťance o Rusech mluví jako o „prasatech“, „barbarech“ nebo „hajzlech“.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa