Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Na Donbase významně zesílilo ostřelování: Jeden mrtvý po zásahu nemocnice v Luhansku

Aktualizováno -
3. dubna 2022
22:03
Autor: ČTK, Mii - 
3. dubna 2022
20:26

Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny hlásí zesílené ostřelování ruskými silami, které se naopak stáhly z okolí Kyjeva. Gubernátor Doněcké oblasti označil situaci v regionu jako turbulentní, uvedla dnes agentura Reuters. Podle oblastní správy dnes ruský útok zasáhl mimo jiné nemocnici ve městě Rubižne v Luhanské oblasti. Zemřel při tom jeden člověk. 

Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko řekl, že ostřelování pokračovalo v noci na dnešek i přes den. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj řekl, že region čelí stále silnějšímu ostřelování a že Rusko v oblasti soustřeďuje stále více sil ve snaze ovládnout celou Luhanskou oblast.

Jeden z útoku dnes proběhl v luhanském městě Rubižne, Rusové zasáhli místní nemocnici. Zemřel při tom jeden člověk, oznámil na telegramu gubernátor regionu Serhij Hajdaj. Další tři lidé byli zraněni. Části území Doněcké a Luhanské oblasti od roku 2014 ovládají místní proruští separatisté a Moskva je na konci února uznala jako nezávislé republiky.

„Mučili je. Někteří měli uřezané uši.“ Masakr civilistů v Buči šokuje, ulice jsou poseté mrtvými

Ukrajinská armáda se domnívá, že Rusko stáhlo své síly z Kyjevské a Černihivské oblasti, aby je přesunulo právě na Donbas k nové ofenzivě s cílem ovládnout celou Doněckou i Luhanskou oblast.

Sedm obětí v Charkově

Útočilo se dnes rovněž v Charkově. Oznámil to na telegramu gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. „Večer okupanti ostřelovali charkovský obvod Slobidskyj,“ uvedl. Místní prokurátor později upřesnil, že zahynulo sedm lidí a dalších 34 bylo zraněno, včetně tří dětí. Poničeno údajně bylo deset domů a také vozovna trolejbusů.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes vyslovil domněnku, že Rusové se pouze přeskupují. Aliance se podle něj obává zesílených útoků především na jihu a východě Ukrajiny. Patrné to podle něj bylo už o víkendu, přičemž pravděpodobným cílem Ruska je podle Stoltenberga rozšířit už obsazené oblasti.

Video  Vladimir Putin podepsal uznání povstaleckých republik. S vůdci separatistů z Donbasu, kam poslal armádu  - Reuters
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa