Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruský útok u hranic s Polskem: Lvov je pomsta za Bidena, raketami ho zdravili, říká starosta

Aktualizováno -
27. března 2022
11:40
Autor: ČTK - 
26. března 2022
17:36

Město Lvov na západě Ukrajiny v sobotu večer opakovaně zasáhly ruské střely. Nejprve na Lvov dopadly dvě rakety, které zranily přinejmenším pět lidí, pak následoval další nálet, provázený třemi silnými výbuchy. Lvov leží asi 80 kilometrů od hranic s Polskem, ve 400 kilometrů vzdálené Varšavě v sobotu jednal americký prezident Joe Biden. Starosta Lvova prohlásil, že útok na "jeho" město je pomstou za tuto státnickou návštěvu. 

Lvov leží asi 80 kilometrů od hranic s Polskem, ve 400 kilometrů vzdálené Varšavě v sobotu jednal americký prezident Joe Biden.

„Zahřměly další tři silné výbuchy. Letecký poplach trvá! Zůstaňte v krytech, zachovejte klid. Nešiřte žádné informace, snímky či videa před zveřejněním oficiálních zpráv,“ uvedl večer gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj.

„Nic podobného jsem ještě nezažil. Je strašné představit si, co se děje na východě,“ řekl zpravodaji BBC čtyřiadvacetiletý Volodymyr, kterého nálet zastihl v práci v jedné lvovské restauraci. Město, kam prchají uprchlíci z jiných oblastí Ukrajiny, nadále pokládá za bezpečné. BBC dodala, že to není poprvé, co Rusové zaútočili na sklady paliv.

Dříve Lvov zasáhly dvě rakety, podle gubernátora Kozyckého si ruský útok vyžádal nejméně pět zraněných. Úder způsobil rozsáhlý požár, na snímcích a záběrech z místa jsou vidět mohutná oblaka černého kouře. Starosta Lvova Andrij Sadovyj obyvatele vyzval, aby se ukryli do bezpečí.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

„Poblíž Lvova nastaly tři mohutné exploze... nyní je v platnosti letecký poplach, buďte klidní a najděte si úkryt,“ uvedl v prvním vzkazu obyvatelům gubernátor Kozyckyj. „Uvnitř hranic města se odehrály dva raketové útoky,“ napsal později na sociální síti Telegram.

Televizní stanice CNN, která má ve Lvově svůj štáb, informovala, že ve městě byly slyšet sirény. „Nevidíme žádné údery ve městě jako takovém, ale na obzoru za kopcem stoupá po třech silných explozích kouř,“ řekl divákům reportér John Berman.

Podle radnice možná byl cílem útoku vysílač, ten ale útok přestál neporušený. Zpravodajka stanice Sky News řekla, že zásah nejspíš dostaly zásobníky paliva v Lyčakivské čtvrti. Na twitteru napsala, že nad městem přelétaly stíhačky.

Odveta za Bidena

V neděli ráno ČTK uvedla, ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže podezřelé z podílu na přípravě ruského raketového útoku na město a ze špionáže. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura AP. Podle starosty Lvova byl útok odvetou za návštěvu amerického prezidenta Bidena v Polsku, poblíž hranic s Ukrajinou. 

"Dnešními údery chtějí agresoři pozdravit prezidenta Bidena, který je právě v Polsku. Lvov je jen 70 kilometrů od polských hranic a myslím, že svět musí pochopit, že hrozba je velmi velmi vážná," řekl v sobotu starosta Lvova Andrij Sadovyj citovaný na stránkách zpravodajské stanice BBC.

Lvov má přes 700.000 obyvatel a je jedním z měst, kam prchají obyvatelé z boji zasažených oblastí na východě Ukrajiny a z Kyjeva. Minulý týden čtyři ruské rakety vypálené zřejmě z Černého moře zasáhly u Lvova nepoužívaný opravárenský závod letecké techniky.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa