Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kožená bunda a pilotky: „Rakeťák“ Kim jako hvězda Top Gunu dohlížel na test nové střely

Autor: trm, ČTK - 
26. března 2022
10:15

Kožená bunda, sluneční brýle, takzvané pilotky, fotky jako vystřižené z kultovního filmu Top Gun. Jenže místo Toma Cruise se takhle promenáduje severokorejský diktátor Kim Čong-un. Místo stíhaček má za sebou balistickou střelu, kterou pod jeho dozorem KLDR vypálila. Severokorejská propaganda uvolnila několik fotek vůdce, který se poslední rok příliš často na veřejnosti neobjevuje, přidala i video.

Vrata se otevírají a vůdce Kim vychází. Netradičně místo uniformy, dlouhého kabátu či obleku oblékl koženou bundu a na obličej nasadil sluneční brýle. KLDR zveřejnila video, které má ukazovat, jak diktátor dohlíží na zatím poslední test nové rakety. Podle státních médií šlo o „nový typ“ mezikontinentální balistické střely (ICBM).

Podle severokorejské státní tiskové agentura KCNA střela Hwasong-17 dosáhla výšky 6248,5 kilometru. Zkušební odpal měl podle Pchjongjangu zapůsobit jako odstrašující prostředek proti „americkému imperialismu“.

Nejde zdaleka o ojedinělou akci – Kimův režim „straší“ sousedy raketami často. Navzdory tomu, že KLDR se potýká s vážnými ekonomickými problémy a drtivá většina obyvatel živoří, do zbrojení investuje dál.

OSN zakázala Severní Koreji zkoušet balistické a jaderné zbraně a uvalila na ni přísné sankce. Severokorejský diktátor Kim Čong-un po testu jaderné bomby a mezikontinentální střely z roku 2017 vyhlásil moratorium na podobné zkoušky a v roce 2018 se na historickém summitu sešel s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Podle analytiků se Severní Korea nyní snaží vyvinout tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangem jednání a aby byl ochotný učinit ústupky v podobě zmírnění sankcí proti severokorejskému režimu.

Video  Propagandistické video severokorejské televize k testu balistické střely.  - KCTV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi