Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump si dál píše s diktátorem Kimem, šokuje nová kniha. A čím exprezident ucpával záchod?

Autor: tsv - 
11. února 2022
21:30

Bývalý americký prezident Donald Trump zřejmě i po odchodu z Bílého domu dál zůstává v kontaktu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jejich osobní korespondenci z doby svého působení si navíc vzal s sebou do sídla na Floridě, místo aby ji po předání moci odevzdal Správě národních archivů a záznamů (NARA). Patnáct krabic plných dokumentů získala agentura teprve minulý měsíc.

Trump podle svých tvrzení nadále komunikuje s vůdcem KLDR, s žádným jiným zahraničním lídrem vztahy neudržuje. Zda tomu tak doopravdy je, se ale zatím nepodařilo potvrdit ani vyvrátit, píše novinářka amerického listu The New York Times Maggie Habermanová ve své dosud nevydané knize s názvem „Confidence Man“.

Bývalá hlava USA si kladný vztah ke Kimovi vytvořila po dvou jednáních, která měla za cíl zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní. K tomu se republiku dlouhodobě snaží dovést Organizace spojených národů, země ale stále pokračuje v raketových testech navzdory tlaku ze zahraničí.

„Jak víme, byl na tento vztah fixovaný,“ řekla o Trumpovi Habermanová během rozhovoru s televizí CNN. „To, co říká, a to, co se doopravdy děje, se ne vždy shoduje, lidem ale tvrdí, že s Kim Čong-unem udržuje nějakou korespondenci nebo diskuzi.“ Trump v roce 2018 prohlásil, že se do sebe spolu s Kimem „zamilovali“ potom, co si navzájem poslali několik dopisů.

Porušení zákona a papíry v záchodě

Dopisy od lídra KLDR se nacházely v 15 krabicích plných dokumentů, které si Trump nastřádal za dobu svého působení v pozici prezidenta. Krabice měl po konci volebního období odevzdat do rukou NARA, papíry si ale místo toho vzal s sebou do svého sídla na Floridě. Agentura si pro dokumenty přijela teprve minulý měsíc a je teď na Sněmovním výboru, aby prošetřil, zda tímto Trump neporušil zákon o prezidentských záznamech.

Během rozhovoru s CNN dále Habermanová odhalila, že se Trump zřejmě některých svých dokumentů zbavoval. Zaměstnanci Bílého domu se podle svých slov často setkávali s toaletami ucpanými všemožnými papíry. „Personál nacházel cucky zmuchlaného mokrého papíru, buď nějakých poznámek nebo jiných záznamů, které podle nich házel do záchodu,“ řekla novinářka.

Toto tvrzení ale Trump popřel a nazval ho „kategoricky nepravdivým“, píše server BBC.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi