Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové centrum pro uprchlíky v Praze: Bude organizovat dlouhodobější ubytování

Autor: ČTK - 
25. března 2022
13:55

Pražský magistrát zřídí centrum, které bude organizovat dlouhodobější ubytování ukrajinských uprchlíků. Cílem je sjednotit pomoc všech zúčastněných, tedy mimo jiné nevládních organizací či městských částí. Centrum bude doplňovat práci asistenčního centra, které již funguje v Kongresovém centru Praha (KCP) a poskytuje jen nouzové ubytování. Novinářům to v pátek řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě). Ukrajinci si mohou v KCP vyřídit potřebné doklady, založit bankovní účet nebo zařídit nouzové ubytování. Centrum slouží pro hlavní město a Středočeský kraj a od začátku války již odbavilo na 55 000 lidí.

„My jsme se rozhodli, že zintegrujeme zdroje, které nevládní organizace mají, a to do centra, které by vzniklo pod hlavičkou hlavního města. Hledáme pro to vhodné prostory. Pověřili jsme ředitele magistrátu, aby vytvořil pozici koordinátora,“ řekla Johnová.

Přesný model fungování se podle radní ještě doladí. Nicméně navazovat by měl na práci organizací z nevládního sektoru, se kterými bude magistrát nadále spolupracovat, i na práci městských částí. Činnost centra by se nekryla s prací toho v KCP, kde se uprchlíkům zajišťuje pouze nouzové ubytování. Nové centrum by mohlo sídlit v radničních domech na Malém náměstí.

Vedení Prahy ve čtvrtek za Pakt svobodných měst (Praha, Bratislava, Varšava a Budapešť) odeslalo předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové dopis s žádostí o pomoc s uprchlickou krizí. Města apelují na to, aby pomoc začala fungovat co nejdříve a aby evropské peníze směřovaly přímo do měst, která jsou uprchlickou krizí nejvíce postižena. „Nesou hlavní tíhu a potřebují finance co nejdříve,“ řekl Hřib. Primátor rovněž uvedl, že o pomoci se v současné době jedná s EK na vládní úrovni. „Pokud mám správné informace, tak to bude ještě na této úrovni nějakou dobu trvat,“ dodal.

Stěhování

Asistenční centrum v KCP ve čtvrtek odbavilo 1364 uprchlíků. Oproti stejnému dni předchozího týdne to bylo téměř o dvě pětiny méně. Centrum ve čtvrtek zajistilo ubytování 176 žadatelům o pomoc. Kvůli nedostatku kapacit muselo být 42 z nich ubytováno v režimu nouzového přístřeší, většinou v tělocvičnách. Do center mimo hlavní město bylo ve čtvrtek převezeno 50 lidí.

Pražské asistenční centrum se nejpozději 14. dubna přestěhuje z dosavadních prostor v Kongresovém paláci Praha do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech. Důvodem stěhování jsou nasmlouvané akce v Kongresovém centru, včetně těch k českému předsednictví Evropské unii.

Pražský magistrát už podepsal smlouvu s firmou Central Group o bezplatném pronájmu její budovy ve Vysočanech, kam se centrum přestěhuje. Budovu bude mít město zatím na půl roku zdarma, řekli novinářům Hřib a ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

„Místo na Praze 9 je již pod smlouvou. Podle předběžných prohlídek centrum využije celý prostor nemovitosti. V úterý byla převzata, uskutečnilo se setkání pracovní skupiny. Teď se ještě provedou nějaké drobné úpravy prostorů,“ řekl Hřib.

 

Video  Náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček hovoří o situaci v rámci pomoci ukrajinským uprchlíkům v Praze. (15. březen 2022)  - Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa