Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čerstvá maminka Mirka i svérázná učitelka Albina: Tyhle Ukrajinky budou bránit vlast do posledního dechu

  • Autor: rix - 
    24. 3. 2022
    05:00

    Své děti odvezly do bezpečí, do ruky vzaly zbraň a vydaly se bránit svou vlast. Řeč je o krásných dívkách a ženách, které se rozhodly postavit ruským nepřátelům. Oksana, Anya nebo Marusya boří stereotypy a bránit Ukrajinu budou do posledního dechu. Inspirativní příběhy zdokumentovala Katherine Kryuchková na svém instagramu.

  • 1.Albina

    Vzděláním je učitelka výtvarného umění a už deset let se živila jako manikérka. Po letech práce si chtěla oddychnout a vydat se společně s manželem na dlouhý výlet po celé Ukrajině na motorce. Albině se ale 24. února obrátil svět naruby, stejně jako ostatním Ukrajincům. Vladimir Putin zahájil krvelačnou invazi na do té doby šťastný národ. „Probuď se, začala válka,“ taková byla první slova, které kráska slyšela. 

    Ruských okupantů se ale ona ani její manžel nezalekli. Rodinného mazlíčka předali příbuzným a vydali se ihned na velitelství obrany. Rodičům zprávu o narukování ani nesdělila, nechtěla, aby se trápili. Jak sama uvedla, dříve hrála airsoft a o zbraních ví více než dost. „V žilách mi proudí krev statečného a svobodymilovného lidu,“ uvedla statečná Ukrajinka, která si na bojovém poli nechává říkat „žralok“.

    Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. | Katherine Kryuchkova

  • 2.Anya

    Sympatická Anya už se službou v armádě zkušenosti má. Je vojenskou právničkou a ve službě sloužila v letech 2018-2021. Dostala hodnost vrchního poručíka. V roce 2021 ale na své povolání rezignovala a vydala se za hranice, blíže do centra Evropy. „Chtěla jsem se podívat na jiný život a dělat svou oblíbenou věc - pracovat s koňmi,“ vysvětlila. 

    Když ale vypukla válka, ihned se vrátila na svou rodnou Ukrajinu. V současné době pracuje na velitelství praporu územní obrany. „Využívám zde své právní znalosti,“ uvedla. „Nemyslím si, že je to hrdinská práce, protože nejsem v první linii se samopalem,“ podotkla s tím, že má ale na starosti důležité dokumenty a dává dohromady vojenské skupiny. „Válka je válka a s lidmi se musí počítat,“ pousmála se dívka. „Zatímco stíhačky bojují, my zajišťujeme jejich týl,“ vysvětlila. 

    Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. | Katherine Kryuchkova

  • 3.Miroslava

    Před nejtěžším rozhodnutím svého života stále čerstvá maminka Miroslava. Má malinkého syna, a když začala válka, netušila, co si počít. Společně s kamarádkou a dítětem se evakuovala do západní části Ukrajiny, kde byl ještě relativní klid. „Když jsme viděli zoufalé záběry z Kyjeva, nechtěli jsme se do hlavního města vůbec vracet,“ uvedla. Krátce na to díky nabídce od známých nasedla do auta, které směřovala pryč z její rodné země - za hranice Ukrajiny. „Váhala jsem a vzdorovala, ale nakonec jsem si tam sedla,“ popsala. 

    Jen kousek před hranicemi se Miroslava rozplakala. „To není tvé rozhodnutí, že?“ optal se její přítel. „Ne, nemůžu odjet,“ opáčila Miroslava. V tu chvíli auto otočili jiným směrem. Když v půlce cesty zpět do Kyjeva přespávala v jednom z hotelů, ozval se alarm a Miroslava se musela ukrýt ve sklepě. Tam potkala i kamaráda z Kyjeva. V tu chvíli už byl její návrat do hlavního města jasný. Tam navlékla i uniformu a je připravena se bránit. „Tohle je moje šance ukázat v praxi, co cítím uvnitř,“ popsala. 

    „Nedávno se ozvala žena z Itálie, jejíž známosti jsem kdysi hostila, a nabídla přístřeší. Nešli jsme. Věřím, že můj syn je ve vesnici v bezpečí, a já jsem tam, kde je mě potřeba, ve svém rodném Kyjevě,“ dodala vojanda.

    Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. | Katherine Kryuchkova

  • 4.Oksana

    To Oksana má hlavně politické zkušenosti. Je právničkou a asistentkou jednoho z ukrajinských lidoveckých poslanců. Poslední dva týdny ale pracuje na velitelství územní obrany hlavního města. „Většinu času pomáhám ve skladu, ale pokud bude potřeba pozvednout zbraň, jsem připravená,“ uvedla sebejistě dívka.

    Do bojů se zapojuje celá rodina. Její bratr je důstojníkem ozbrojených sil Ukrajiny a brání zemi na východní frontě. „Můj otec je členem speciální obranné jednotky proti terorismu,“ dodala. Členství v armádě je pro ni prý morální povinnost. „Dělám vše, co je v mých silách, pro naše společné vítězství,“ zvolala hrdě.

    „Během války jsem si uvědomila, že jsem nepopsatelně hrdá na naši armádu, policii, pohraničníky, prapory územní obrany a obyčejné lidi, kteří se spojili jako nikdy předtím,“ popsala Oksana své pocity.

    Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. | Katherine Kryuchkova

     

  • 5.Marusya

    Marusya je dobrovolnice a kontraktorka ozbrojených sil Ukrajiny, instruktorka výcvikového střediska útočných jednotek a především hrdá maminka malé Zoryanky. A co víc, dokonce dostala vyznamenání od ukrajinského prezidenta za „humanitární účast na protiteroristické operaci“. Fotografka Kateryna ženu obdivuje. „Je připravena bránit svou zemi a roztrhat na kusy každého, kdo by jí chtěl ublížit,“ popsala Marusyu. 

    „Ovšem když se Marusya usměje, budete klidnější a úzkost zmizí. To je skutečná magie, které jsou ukrajinské ženy schopny,“ dodala Kateryna na adresu sympatické vojandy.

    Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. Krásky se zbraní v ruce budou bránit Ukrajinu do posledního dechu. | Katherine Kryuchkova

  • 6.Podívejte se na hrdé ukrajinské vojandy

    21:30
    27. 4. 2024

    Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

    21:25
    27. 4. 2024

    Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

    20:30
    27. 4. 2024

    Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

    Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

    Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa