Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po Černém moři se pohybují miny od Oděsy! Hlaste podezřelé věci na pláži, žádají Bulhaři

Autor: ČTK, swp - 
21. března 2022
12:29

Po Černém moři se bez kontroly pohybují námořní miny, které byly původně umístěné u ukrajinského přístavního města Oděsy. Uvedla to bulharská vláda, podle které výbušné systémy ohrožují námořní dopravu v oblasti. Po obyvatelích v pobřežních oblastech Dobrič, Burgas a Varna žádá, aby hlásili podezřelé předměty ve vodě či na pláži, informoval dnes bulharský tisk.

Odborníci se domnívají, že miny byly zřejmě součástí ukrajinské obrany Oděsy před ruským námořním výsadkem a byly umístěné u pobřeží a před přístavem. Oblast ale v minulých dnech zasáhla silná bouře, což mohlo vést k rozptýlení výbušných zařízení do širého moře.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

Odborníci z bulharské vojenské námořní akademie ve Varně agentuře EFE řekli, že by se miny mohly dostat do bulharských vod do deseti dnů.

Bulharská vláda uvedla, že své námořní hranice bude bedlivě monitorovat a zachycená výbušná zařízení nechá zneškodnit. Současně upozornila civilní lodě v oblasti, aby dávaly při plavbě velký pozor.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa