Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Míšu (1) odřízla od rodičů ruská invaze: Dojemné setkání po třech týdnech války

Autor: pma - 
22. března 2022
20:02

Válka na Ukrajině ovlivňuje životy milionů lidí. Mezi nimi je i rusko-ukrajinský pár Vasyl Kucherka (24) aTaťána Zavjalovová (39), kteří aktuálně žijí ve Velké Británii. V době, kdy ruská vojska začala překračovat ukrajinské hranice, byl ale jejich malý synek Míša (1) na návštěvě u svých prarodičů na Ukrajině. Zděšení rodiče se báli, co se s jejich chlapečkem stane. Naštěstí se všichni po třech týdnech obav a strastí sešli v Polsku.

Nejdříve do osudu rodiny zasáhla pandemie koronaviru a o dva roky později válka na Ukrajině. Rusko-ukrajinská dvojice s dětmi žije v Londýně a část rodiny má na Ukrajině. Jelikož pandemie koronaviru značně omezila možnost cestovat, neviděli příbuzní páru Vasyla Kucherky (24) a Taťány Zavjalovové (39) svá vnoučata dlouhé měsíce. V únoru se proto pár rozhodl poslat malého Míšu (1) načas k babičce a dědovi na Ukrajinu, s tím, že mladší sourozenci a rodiče zůstanou ve Velké Británii.

Cesta za rodinou byla náročná

Potom však najednou na Ukrajině vypukla válka. Letecká doprava přestala fungovat a rodiče šíleli strachy, jestli svého malého Míšu vůbec ještě uvidí. „Kdyby mi to někdo řekl před rokem, že bude v 21. století válka, nikdy bych nevěřila, že se to stane,“ popisuje Taťána, která je původem z ruského Jekatěrinburgu, pro britský Daily Mail.

Rodiče nemohli jen nečinně čekat, jak se situace vyvine. Vydali se tak do Polska v naději, že se jejich příbuzným podaří z Ukrajiny uprchnout a všichni se společně zase shledají. Cesta to ale byla náročná. Část trasy museli zvládnout pěšky a s sebou měli každý jen malý batoh s minimem oblečení. 

Čeká se na schválení víz

Naštěstí se vše povedlo. Příbuzní z Ukrajiny se dokázali dostat přes válečnou zónu a s malým Míšou utekli do Polska. Tam se po více než třech týdnech strachu a paniky všichni zase setkali. „Posledních pár týdnů bylo hrozných. Bylo to dramatické, velmi dramatické, ale nakonec jsme tu všichni a jsme velmi šťastní," komentovala shledání matka.

Pár nadále zůstává s příbuznými v polském uprchlickém táboře. „Čekáme až budou schválena víza pro naše příbuzné a všichni budeme moci žít ve Velké Británii,“ doplnila plány rodiny Taťána.

22:03
1. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

22:01
1. 5. 2024

Obrazem: Dělníci kopou nové zákopy, instalují dračí zuby při výstavbě nových obranných pozic ukrajinské armády v blízkosti ruských hranic v Charkovské oblasti.

22:00
1. 5. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU Illju Vitjuka, vyplývá z dekretu, který dnes zveřejnila Zelenského kancelář. Ukrajinská média minulý měsíc uvedla, že Vitjukova manželka loni koupila luxusní byt v centru Kyjeva.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Tomáš Pojar  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa