Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražské asistenční centrum pro uprchlíky se přesune z Kongresového centra na jiné místo

Autor: ČTK - 
18. března 2022
19:35

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru Praha (KCP) se v následujících týdnech přestěhuje. Přesné datum stěhování a místo, kam se přesune, v příštím týdnu projedná magistrátní krizový štáb. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Potvrdil tak informace České televize (ČT) o přemístění centra. Přesunout by se mělo podle informací ČTK na začátku dubna zřejmě do Vysočan na náměstí OSN. Jedním z důvodů stěhování je předsednictví ČR v Evropské unii, jehož akce se budou zčásti konat v budově KCP.

Uprchlíci z Ukrajiny, která čelí ruské vojenské agresi, si v asistenčním centru mohou mimo jiné vyřídit potřebné doklady. „Nad místem a datem přesunu se momentálně vede diskuse. Bude to jedním z bodů úterního jednání krizového štábu. Zda již v úterý padne rozhodnutí, uvidíme,“ řekl Hlubuček. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ČT řekl, že jakmile město rozhodne, informaci zveřejní, aby se ji dozvěděli uprchlíci.

Na náměstí OSN by se asistenční centrum podle informací ČTK mělo otevřít v budově dříve využívané Komerční bankou. Objekt je z přelomu 80. a 90. let minulého století.

Centrum v KCP je v provozu od začátku března. Přesunulo se tam z hlavní budovy městské knihovny na Mariánském náměstí, která přestala kapacitně stačit. Centrum od začátku funguje současně pro Prahu a Středočeský kraj, tedy pro regiony, kam v ČR míří nejvíc příchozích z Ukrajiny. Uprchlíci si zde vyřídí dokumenty, jsou zde úředníci z úřadu práce a pobočky tu zřídily některé banky, u kterých si mohou Ukrajinci zdarma založit účet.

V centru v KPC bylo zatím odbaveno 43 830 lidí prchajících před ruskou invazí, z toho 2220 za čtvrtek. V počátku svého fungování muselo kvůli náporu příchozích dokonce přechodně omezit provoz. Z uprchlíků, kteří se zaregistrovali v hlavním městě, jich zatím nejvíce nahlásilo pobyt v Praze 4, 10 a 5.

8:38
23. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

8:02
23. 4. 2024

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 15 ze 16 útočných dronů, které během noci vyslalo Rusko, uvedl ráno server RBK-Ukrajina. Rusové na Ukrajinu také vystřelili dvě balistické rakety Iskander-M, avšak letectvo se nezmínilo, kde tyto rakety dopadly, dodal server BBC News. 

6:00
23. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruské síly v noci na dnešek opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce, uvedla ukrajinská média s odvoláním na úřady a velitelství letectva.

V Oděse bezpilotní letouny poškodily 14 bytů a zranily sedm lidí, včetně dvou dětí, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady a velitelství jižního uskupení ukrajinských sil. Podrobnosti o následcích náletů na Kyjevskou a Čerkaskou oblast ještě nejsou známy.

Kompletní online

Video se připravuje ...
Další videa