Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok na západu Ukrajiny: Lvovem otřásly mohutné exploze. Rusové cílili na opravnu stíhaček?

Aktualizováno -
18. března 2022
08:27
Autor: ČTK, Mii - 
18. března 2022
07:49

Nejméně tři výbuchy se dnes ráno ozvaly v západoukrajinském městě Lvov. Podle prvních nepotvrzených zpráv bylo zasaženo místní letiště, napsal zpravodajský server BBC. Starosta města Andrij Sadovij následně na sociálních sítích uvedl, že útok několika raketami zasáhl opravárenský závod letecké techniky, umístěný nedaleko letiště samotného. Ukrajinský analytik Mattia Nelles uvedl, že závod byl jediný na Ukrajině, který zvládl upravovat stíhačky MiG-29 pro potřeby ukrajinské armády.

„Práce v závodě byly zastaveny, takže nejsou žádné oběti,“ napsal starosta s tím, že na místě už začali pracovat záchranáři.

„Podle místního zpravodajského článku z ledna měl závod na letišti smlouvu na opravu a úpravu stíhaček MiG-29 a byl jediným podnikem na Ukrajině, který upravuje MIG-29 pro ukrajinské letectvo,“ uvedl Nelles na twitteru.

Ve směru letiště vzdáleného asi šest kilometrů od centra města byl bezprostředně po explozích vidět velký oblak kouře, uvedla BBC jejíž zpravodaj je v současné době ve městě. Dým dokládají také záběry, které na sociálních sítích zveřejnili místní obyvatelé. Ty starosta ovšem vyzval, aby pokud možno fotografie z místa ruského úderu nezveřejňovali.

Západ Ukrajiny byl ruské agrese, která se soustředí na sever, východ a jih země, dosud v zásadě ušetřen. Minulou neděli ale zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Lvov je městem, kam svá velvyslanectví přesunula řada západních zemí, míří přes něj také velký počet uprchlíků, kteří hledají útočiště v jiných zemích Evropy.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

Zobrazit celý online

Video  Útok na paneláky v Kyjevě: Masivní výbuch a pak kouř  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa