Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krev v ulicích Chersonu! Rusové střílí do demonstrantů? Moskva tam chce novou lidovou republiku

Aktualizováno -
21. března 2022
13:22
Autor: ksi, DW, ČTK - 
21. března 2022
05:00

Podobně jako se to již stalo na východě Ukrajiny v Donbasu se Rusko nyní snaží vyhlásit „Chersonskou lidovou republiku“ na jihu země, v okupované Chersonské oblasti. Jak na to reaguje obyvatelstvo, přiblížil server Deutsche Welle. V pondělí došlo v Chersonu údajně k dalším nepokojům a údajné střelbě ruských vojáků do demonstrantů. Z města jsou hlášeni zranění.

V pondělí se na twitteru objevily z Chersonu zlověstné zprávy. „V okupovaném Chersonu šli lidé na shromáždění za svobodu a ruští šílenci po nich začali střílet!“ tvrdí svědci. „Zastavte tenhle horor,“ vzkázala jedna z uživatelek.

Rusko okupuje Chersonskou oblast na jihu Ukrajiny od začátku března.  Moskva se tam zřejmě snaží vyhlásit pseudorepubliku podobnou té, která vznikla v Luhanské a Doněcké oblasti v roce 2014. Metody jsou stejné:

„Chersonská lidová republika“ má být legitimizována pomocí falešného referenda. Informují o tom poslanci chersonské oblastní rady. Okupanti je telefonicky požádali o spolupráci a o souhlas s vytvořením takové lidové republiky na zasedání rady.

„Ti, kteří nás kontaktovali, si říkají ‚nová správa Chersonské oblasti‘,“ uvedl pro Deutsche Welle Serhij Chlan, vedoucí frakce strany Evropská solidarita. Podle něj si okupanti nejprve zavolali šéfy frakcí.

„Okamžitě jsem o tom informoval ukrajinskou prezidentskou kancelář. Poté jsme hned svolali zvláštní zasedání regionální rady a v prohlášení všem ukrajinským úřadům zdůraznili, že Chersonská oblast je nedílnou součástí Ukrajiny,“ pokračuje Chlan. Prohlášení jednomyslně podpořili také zastupitelé městské rady.

Prokuratura Chersonské oblasti mezitím zahájila trestní řízení pro útok na územní celistvost Ukrajiny. Úřad rovněž potvrdil, že okupanti plánují nezákonné referendum o vyhlášení pseudorepubliky.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Zastrašování a výhrůžky

Zatím se však Rusům nepodařilo uspořádat pseudoreferendum, protože tisíce obyvatel Chersonu, stejně jako dalších měst v regionu, chodí na proukrajinská shromáždění protestovat proti ruským okupantům.

A konají se i velké demonstrace proti okupaci. Na jedné z nich podle zveřejněných záběrů stovky lidí demonstrovaly na náměstí Svobody poblíž kina Ukrajina, pochodovaly kolem vojenských kolon a mávaly vlajkami a transparenty v modrých a žlutých barvách Ukrajiny.

Záběry také ukazují, jak obyvatelé Chersonu procházejí podél kolony okupantů. Rusové namířili své zbraně na neozbrojené protestující, ale to je nevyděsilo. „Osvoboditelé, co tady děláte? Vrazi, jděte domů,“ křičeli demonstranti. Okupanti přitom tiše sledovali procesí a zakrývali si tváře.

„Demonstrace nemají vůdce. Lidé prostě vyjdou do ulic, i když na ně ruští vojáci míří samopaly. Tímto způsobem chtějí obyvatelé ukázat, že všechny pokusy o vytvoření ‚lidové republiky‘ v Chersonské oblasti jsou nezákonné a marné,“ říká jeden z aktivistů, který si z bezpečnostních důvodů nepřeje uvést své jméno.

K demonstraci došlo i v neděli 20. března. Do ulic Chersonu se opět vydaly desítky protestujících, uvedla agentura Reuters s odvoláním na videozáběry, které obdržela. Někteří z demonstrantů drželi v rukou ukrajinské vlajky a na adresu Rusů vykřikovali hesla jako „Jděte domů“. Další protest následoval hned v pondělí.

Podle jednoho z aktivistů ruští okupanti začali velmi rychle falešné referendum organizovat. Nyní se snaží zastrašovat sociální aktivisty, ochránce lidských práv a zástupce místních úřadů, aby nastolili pseudorepubliku.

Ve městě Kachovka se například pohřešuje známý novinář Oleh Baturyn, zaměstnanec regionálních novin Nový den. Dále neznámé osoby zapálily dům Halyny Luhové, předsedkyně chersonské městské rady. „Jsem teď bez domova. Určitě jsem na jejich seznamu smrti,“ řekla politička ukrajinskému veřejnoprávnímu rozhlasu.

Místní novináři mezitím kvůli zastrašování a výhrůžkám mažou dříve publikované články a příspěvky. Jedny z největších novin ve městě Heničesk přestaly úplně vycházet.

Heničeská veřejná správa pod vedením starosty Oleksandra Tulupova odmítla spolupracovat s ruskými okupanty a uspořádat pseudoreferendum. Všichni představitelé města proto odstoupili ze svých funkcí.

„Nejtěžší den v našem životě“

„Pro mě a můj tým je to nejtěžší den v životě. Musíme konstatovat, že za těchto podmínek nemůžeme nadále vykonávat své povinnosti představitelů ukrajinské samosprávy,“ stojí v Tulupovově prohlášení na webových stránkách heničeské radnice.

Tulupov je členem Opoziční platformy – Pro život. Strana je na Ukrajině považována za proruskou politickou sílu. Šéf frakce strany v chersonské městské radě Jurij Stelmašenko se obává, že by region mohla postihnout humanitární krize, protože už čtrnáct dní nejsou dodávány léky, pohonné hmoty, průmyslové výrobky a potraviny.

„‚Humanitární pomoc‘ ruské armády zatím v Chersonu přijalo jen několik lidí. Pokud se však situace bude dále zhoršovat, Ukrajinci mohou být jednoduše nuceni ji přijmout a být tak dotlačeni k pseudoreferendu,“ spekuluje Stelmašenko.

„Děláme, co můžeme, abychom tomu zabránili, ale město je už čtrnáct dní izolované,“ říká radní. „Ekonomika je v útlumu, obchody jsou zavřené. Nemáme žádné spojení s jinými regiony Ukrajiny. Konvoje s humanitární pomocí nemohou přijíždět, ačkoli se neustále vyjednává o humanitárních koridorech. Vydržíme až do konce, ale kolik lidí za těchto podmínek přežije?“ uzavírá pro Deutsche Welle radní.

Video  Video z ukrajinského Chersonu.  - Internet
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa