Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zabavování jachet pokračuje: Na Putinova kamaráda z KGB a šéfa ruského zbrojního gigantu si posvítilo Španělsko

Autor: ČTK, amb - 
15. března 2022
00:38

Španělsko zabavilo 85 metrů dlouhou jachtu, o které se domnívá, že patří šéfovi ruského zbrojařského koncernu Rostech Sergeji Čemezovi. Ohlásil to v pondělí večer premiér Pedro Sánchez. Podle deníku El País se jedná o první zásah tohoto druhu ze strany španělských úřadů proti některému z ruských oligarchů. Španělské úřady prošetřují vlastnictví i dalších luxusních lodí, jejichž majitelé se ale často skrývají za spletí zahraničních společností.

„Dočasně jsme zabavili jachtu jednoho z nejvýznamnějších ruských oligarchů,“ uvedl premiér Pedro Sánchez. Španělská vláda bude podle něj pokračovat v úsilí zajistit majetek Rusů, kteří jsou na sankčních seznamech Evropské unie.

Již dříve kabinet nařídil námořním úřadům, aby se zaměřily na lodě zaregistrované v Rusku či spojené s ruskými subjekty a snažily se vypátrat skutečné majitele.

Loď Valerie byla postavená v roce 2011 a její hodnota se odhaduje na 130 až 140 milionů eur (až 3,5 miliardy korun). Loď kotvila v Barceloně, kterou si v minulosti oblíbili i další ruští oligarchové.

Čemezovovo jméno figurovalo i v novinářském projektu Pandora Papers, který poukazoval na využití takzvaných offshorových společností při netransparentních transakcích kvůli anonymitě a daňové optimalizaci.

Podle agentury AP je Čemezov bývalým příslušníkem sovětské rozvědky KGB a měl velice blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Evropské protiruské sankce zmrazily majetek mnoha nejbohatších Rusů. Itálie již zabavila jachtu třetího nejbohatšího Rusa Alexeje Mordašova, luxusní lodě byly zabaveny i miliardářům Gennadiji Timčenkovovi a Andreji Melničenkovi.

Francie předtím ohlásila konfiskaci jachty šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina, Německo zase zablokovalo megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (asi 13,6 miliard Kč).

Video  Italská finanční policie zabavila jachtu ruského oligarchy.  - Italská policie
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa