Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Černobyl: Dodávky proudu z Běloruska obnoveny, tvrdí Rusové. Agentura to potvrzené nemá

Aktualizováno -
10. března 2022
20:35
Autor: ČTK - 
10. března 2022
18:44

Bělorusko obnovilo dodávky elektrického proudu do ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu, uvedlo dnes podle agentury Reuters ruské ministerstvo energetiky. Kyjev ve čtvrtek oznámil, že odstavená elektrárna má proud jen ze záložních generátorů na dva dny a že elektřina je nutná k chlazení spotřebovaného jaderného paliva. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nicméně uvedla, že přerušení dodávek elektřiny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém. Potvrzeno obnovení dodávky elektřiny do Černobylu však nemá. A čeká brzké jednání o bezpečnosti ukrajinských jaderných elektráren s Moskvou a Kyjevem.  

Podle ukrajinské společnosti Enerhoatom by včasné neobnovení dodávek proudu do elektrárny poblíž běloruských hranic mohlo vést k úniku radiace, protože elektřina je nutná k chlazení 20 000 článků spotřebovaného jaderného paliva uskladněného v areálu elektrárny. Jejich oteplování by mohlo vést k uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí, dodal Enerhoatom s tím, že obnovení zásobování elektrickým proudem znemožňují pokračující boje.

Ve čtvrtečním prohlášení MAAE uvedla, že radioaktivní materiál v černobylské elektrárně je přes výpadek proudu nadále bezpečně uložen.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:22
Dnes

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
Dnes

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

19:46
Dnes
!

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 140 mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích. Ruští vyšetřovatelé dnes uvedli, že mají důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, která však jakýkoliv podíl na útoku odmítla.

Zásobení elektřinou je sice podle agentury zásadním bezpečnostním faktorem, ale v Černobylu je vyhořelé palivo uloženo v dostatečně velkých chladicích nádržích, které i bez elektřiny odvádějí dostatek tepla. „V tomto případě MAAE nevidí kritický dopad na bezpečnost,“ ujistila organizace.

Jaderné elektrárny v Černobylu se zmocnila ruská vojska na začátku invaze, přívod elektrického proudu byl přerušen v důsledku bojů. MAAE ve středu uvedla, že ztratila spojení se systémy, které v JE Černobyl monitorují bezpečnostní situaci. Podobný problém hlásila o den později také ze Záporožské jaderné elektrárny, kterou rovněž obsadily ruské invazní síly.

Šéf MAAE Grossi dnes řekl, že potvrzení o obnově dodávek elektřiny v Černobylu MAAE nemá. Grossi rovněž řekl, že komunikace s černobylskou elektrárnou i se Záporožskou jadernou elektrárnou se zhoršila a situace je podle něj znepokojivá. Mezitím však dnes ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax bez dalších podrobností uvedlo, že souhlasilo s tím, aby ukrajinský opravářský tým mohl k elektrickému vedení kolem černobylské elektrárny.

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa