Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Malé děti si válku ponesou dlouho, říká ukrajinská psycholožka. Jak se cítí uprchlíci?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
10. března 2022
05:00

Když začala ruská invaze, psycholožka Olena Gridasova četla o ní všechny dostupné informace. Část její rodiny se totiž nacházela v Charkově a měla o ně starost. Nakonec se dostali bezpečně do Prahy a Olena se zapojila do psychologické pomoci příchozím lidem z Ukrajiny. Každý člověk je podle ní v jiném psychickém stavu, to nejhorší je ale podle odbornice čeká.

Stanovit jednotný psychický stav pro všechny příchozí z Ukrajiny podle psycholožky a psychoterapeutky ve výcviku Oleny Gridasové žijící v Praze, nelze. Někteří lidé totiž ze země odcestovali krátce po vypuknutí konfliktu, ale měli dalekou cestu a dostali se do Česka s lidmi, v jejichž městech se tvrdě bojovalo. U dalších příchozích ale očekává, že jejich psychický stav bude závažnější. „Situace se zhoršuje každý den a lidi zažívají hlubší a hlubší traumata,“ říká Olena, která poskytuje uprchlíkům konzultace zdarma.

Někteří lidé si ani nestihli pořádně uvědomit, co se vlastně děje, protože „si potřebují něco zařídit, ale za týden, za měsíc to přijde a nikdo neví co, protože to bude individuální. Jsem si jistá, že se to bude řešit ještě dlouho. Možná půl roku, rok,“ popisuje Olena Gridasova a dodává, že jakmile si Ukrajinci vybaví nutné administrativní záležitosti, teprve tehdy se obrací o pomoc k psychologům. 

Vše se stane nulou

„Střídají se u nich strach, úzkosti a obavy. Válka je období, kdy se všechno stává nulou. Nic není jako před tím a psychika nemá strukturu dne, budoucnosti a neví, kam dál. Proto se radí, aby člověk dělal rituály, protože to psychika potřebuje. Lidé neví, jestli se můžou vrátit domů, zda-li ještě mají domov nebo váhají, jestli potřebují pracovat,“ popisuje dilemata, která lidé řeší.

Po příchodu do bezpečí navíc nastane chvíle, kdy si uvědomí, že jim zemřeli blízcí lidé a nemusí to být kvůli válce, ale podlehli dlouhodobé nemoci, stáří nebo koronaviru. „Jak lidé zachraňují svůj život, tak nestíhají prožívat ztrátu svých blízkých,“ vysvětlila odbornice.

Děti si to ponesou

Nejhůř dopadne válka na velmi malé děti. Nejenom, že mohou mít fyzické problémy z toho, jak slyšeli hluk střelby, ale silně je ovlivnil i psychický stav maminky. „Nejhorší je, že děti, které byly narozené, nebo jim je rok, dva, tři a tak, si to budou hluboko v sobě pamatovat. Viděla jsem to třeba u své babičky, která mi říkala, že musím šetřit jídlo, peníze. To je pozůstatek války a psychika dítěte války. A my jsme to dodneška nechápali,“ dodala psycholožka.

Proč není dobré si s ubytovanými uprchlíky povídat o válce, a proč mohou být i agresivní, prozradila psycholožka Olena Gridasova:

Video  Blesk Podcast: Malé děti si válku ponesou dlouho, říká ukrajinská psycholožka  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa