Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Českem putují oblázky v ukrajinských barvách: Kamínkáři, posouvejte je na východ!

Autor: Jitka Pecharová - 
10. března 2022
05:00

Každá pomoc je dobrá. I obyčejné kamínky mohou posloužit k podpoře válkou zasažených Ukrajinců. Češi na ně malují obrázky v modrožlutých barvách a umísťují je po krajině pro potěchu a povzbuzení.

Do malování se zapojily již tisíce lidí. A mnoho je i těch, kteří jejich výtvory v různých koutech země nacházejí. Na sociální síti dávají najevo, že i tento projev pomoci vítají, že i takto malá věc může být v tak těžké době užitečná. „Mám rodinu na Ukrajině, a když jsem v okamžiku největšího zoufalství zahlédla tento kamínek, měla jsem na malý okamžik pocit, jako by mi tím někdo řekl: Neboj, všechno bude dobré,“ děkovala na facebooku za oblázek s namalovaným andělem učitelka zpěvu Viktorie Duková.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online

Až za hranice

Malovaný oblázek může potěšit nejednoho nálezce. Stačí ho přesunout jinam, aby udělal radost dalšímu objeviteli. Je tak možné, že procestuje celý svět, což by si kamínkáři přáli nejvíce. „Prosím, posouvejte jej vždy směrem na východ. Třeba doputuje až na Ukrajinu a přinese této těžce zkoušené zemi štěstí,“ požádal potenciální nálezce jeden z malířů kamínků Petr Havlíček. „Davidovi také stačil jeden kamínek, aby porazil mnohem silnějšího Goliáše,“ připomněl kamínkář, že se malý David v biblickém příběhu nenechal zastrašit a malým kamínkem trefil obra přímo mezi oči a poslal ho k zemi.

 

Legendární David a Goliáš

Úryvek od stále aktuální písničky Jiřího Voskovce a Jana Wericha:

„Lidi na lidi jsou jako saně, člověk na člověka jako kat. Podívejme se na ně, musíte naříkat. Obr do pidimužíka mydlí, domnívaje se, že vyhraje. Klidně seďme na židli, čtěme Bibli, tam to všechno je. … Když mu ale obr plivnul do očí, David se otočí, prakem zatočí. Když začínáš, no tak tu máš. Byl jsi velkej já měl kuráž. A jakej byl Goliáš."

Fenomén pro dobrou věc

Pomalované kamínky se staly fenoménem před několika lety. Doslova vlna malířů a hledačů se spustila v covidové době, kdy lidé nemohli cestovat, omezené bylo i setkávání a obrázky na oblázcích zanechaných v krajině si dodávali naději. Aukce těch nejlepších dokonce vynesly finanční pomoc například lidem z oblastí postižených tornádem či zoologickým zahradám.

Kamínkáři se sdružují na facebooku, třeba ve skupině »Kamínky«, která už čítá 376 tisíc členů. Tam můžete vystopovat, kam který oblázek doputoval. Důležité je na zadní stranu šutříku napsat, do jaké skupiny na sociální síti patříte, a PSČ města, odkud jste.

Video  Jaderné elektrárny padly Rusům a Ukrajinci bez vody a jídla  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa