Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové přijdou i o mekáč a Coca-Colu. Zemi opouští kvůli válce další giganti

Aktualizováno -
9. března 2022
04:57
Autor: ČTK - 
8. března 2022
22:58

Americká společnost McDonald’s dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Obchodní aktivity v Rusku přerušují také američtí výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo a kavárenská síť Starbucks. Francouzská kosmetická firma L'Oréal mezitím sdělila, že v Rusku uzavře své obchody a pozastaví tam investice. Vývoz do Ruska pozastavují také italští výrobci luxusních automobilů Ferrari a Lamborghini a dodávky luxusních hodinek odmítl Rolex.

Generální ředitel McDonald's Chris Kempczinski v otevřeném dopise zaměstnancům uvedl, že uzavření provozoven v Rusku je v tuto chvíli správné rozhodnutí. „Naše hodnoty znamenají, že nemůžeme ignorovat zbytečné lidské utrpení, které se odehrává na Ukrajině,“ napsal. Gigant v oblasti rychlého občerstvení zároveň oznámil, že bude nadále svých 62 000 zaměstnanců v Rusku, „kteří dali svá srdce a duši do naší značky McDonald’s“, platit. Kdy se provozovny McDonald's v Rusku opět otevřou, podle Kempczinského nyní nelze odhadnout. McDonald’s také dočasně uzavřel 108 svých restaurací na Ukrajině a nadále tam platí své zaměstnance.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Uzavření restaurací McDonald’s bude mít pro Rusko i symbolický význam. První pobočka se tam otevřela v centru Moskvy v roce 1990 a stala se symbolem vzkvétajícího amerického kapitalismu v době rozpadu Sovětského svazu, píše agentura Reuters.

Uzavření prodejen může pro McDonald’s představovat značnou finanční ztrátu. Společnost se sídlem v Chicagu nedávno uvedla, že její restaurace v Rusku a na Ukrajině tvoří devět procent z jejích ročních příjmů, tedy zhruba dvě miliardy dolarů. McDonald’s vlastní 84 procent svých ruských poboček, na rozdíl od jiných velkých značek rychlého občerstvení v Rusku, které vlastní franšízanti, včetně KFC, Pizza Hut a Burger King.

Pozastavení obchodních aktivit v Rusku oznámili také výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo. O přerušení veškerých svých obchodních aktivit v Rusku dnes také informoval americký kavárenský řetězec Starbucks.

Stažení z Ruska dnes oznámila také francouzská firma L'Oreal, přičemž důrazně odsoudila ruskou invazi a válku na Ukrajině. Doplnila, že její rozhodnutí je v souladu s postojem Francie a úřadů EU. Podniky L'Oréal v Rusku, které zahrnují výrobní závod, tvoří podle společnosti jednociferné procento z jejích ročních tržeb. Největší světová kosmetická firma, která vlastní značky Lancome a Maybelline, také sdělila, že zvažuje další opatření a snaží se o svých 2200 zaměstnanců v Rusku postarat.

L'Oréal má 326 ukrajinských zaměstnanců, z nichž většina zůstává ve své vlasti za podmínek, které společnost označuje za čím dál více nesnesitelné. „Máme o ně obavy a bojíme se o jejich bezpečnost,“ uvedla firma s tím, že těmto zaměstnancům poskytuje finanční a psychologickou podporu.

O pozastavení exportu do Ruska dnes informovala také italská automobilka Ferrari. „Vzhledem k přetrvávající situaci se Ferrari rozhodlo až do odvolání pozastavit výrobu vozidel pro ruský trh,“ uvedla společnost v prohlášení. „Situaci nadále pečlivě sledujeme a vždy budeme respektovat všechna pravidla, nařízení a sankce,“ dodala automobilka, která minulý týden uvedla, že Rusko je pro ni velmi malým trhem.

Ruští boháči také jistě opláčou další firmy, které s Ruskem už nehodlají mít nic společného, jako Lamborghini nebo Rolex.

Video  Rusko válku nevyhraje. Ukrajinistka promluvila o naději i nečekané proměně Zelenského  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa