Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polsko chce předat 28 stíhaček, ale Američany to zaskočilo: Nabídku spojence odmítli!

Aktualizováno -
8. března 2022
01:43
Autor: ČTK - 
8. března 2022
20:35

Polsko je připravené předat Spojeným státům všechny své stíhačky sovětské konstrukce MiG-29, uvedl v úterý na twitteru mluvčí ministerstva zahraničí ve Varšavě Lukasz Jasina. O poskytnutí bojových letadel opakovaně žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země čelí ruské invazi. USA se v posledních dnech snaží s Polskem dohodnout dodání stíhaček ukrajinské armádě, navrhované předání strojů Američanům ale podle dnešního vyjádření zástupkyně americké diplomacie nebylo předem vyjednané. A Pentagon polskou nabídku nakonec skutečně odmítl.

„Po konzultacích vlády a prezidenta je Polsko připravené bezodkladně a bezplatně přemístit všechny své letouny MiG-29 na základnu Ramstein a předat je k dispozici vládě Spojených států,“ napsal Jasina. Podle portálu Gazeta.pl to může znamenat, že Severoatlantická aliance pak letouny předá Ukrajině, jejíž armáda jimi také disponuje.

Jenže americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Polska předat stíhačky MiG-29 Spojeným státům ve snaze dostat je na Ukrajinu nepovažuje za udržitelný. Podle agentury Reuters i amerických médií tím Washington polskou nabídku odmítl. 

„Budeme s Polskem a dalšími spojenci NATO pokračovat v konzultacích ohledně této záležitosti a složitých logistických výzvách, které přináší, ale nedomníváme se, že je polský návrh udržitelný," řekl v prohlášení mluvčí Pentagonu John Kirby. „Jednoduše nám není jasné, že by pro to existovalo zásadní odůvodnění," dodal.

Chaos v komunikaci

Nejasnosti okolo plánu, které v úterý vzbudilo polské oznámení i chladné přijetí z americké strany, jsou podle agentury AP vzácným veřejným nesouladem mezi členy NATO. 

Varšava přitom vyzvala další členské země aliance, které letadla MiG-29 vlastní, aby se zachovaly podobně. Disponuje jimi také Slovensko a Bulharsko. Slovensko po ruské invazi na Ukrajinu začalo připravovat plán na předčasné ukončení provozu svých migů, jejich předání Ukrajincům ale zatím odmítá.

Polsko také nechce stíhací letouny samo dodat Ukrajině s odvoláním na to, že přímo není stranou konfliktu. Ukrajině nicméně kvůli válce s Ruskem poskytlo zbraně. „Jakákoliv rozhodnutí o dodávkách útočných zbraní by mělo dělat NATO na základě jednomyslnosti,“ řekl dnes polský premiér Mateusz Morawiecki. „Proto jsme připraveni dodat všechny naše MiGy-29 do Ramsteinu, ale nechceme podnikat nějaké kroky samostatně, protože, jak už jsem řekl, nejsme stranou v této válce,“ vysvětlil šéf polské vlády.

18:06
Dnes

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

17:36
Dnes

Lotyšské děti se od roku 2026 nebudou ve školách učit ruštinu jako cizí jazyk, ale budou se muset učit některý z jazyků Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru, oznámilo lotyšské ministerstvo školství.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

Zobrazit celý online

Polsko se zároveň obrátilo na Spojené státy, aby mu dodaly použitá letadla s podobnými vlastnostmi. V uplynulých dnech se v této souvislosti hovořilo o amerických stíhačkách F-16, které už nyní polské letectvo využívá.

Již bezprostředně po oznámení Varšavy nebylo jasné, jak se k návrhu staví Washington. Vysoce postavený vládní zdroj televize CNN uvedl, že administrativa nabídku zaregistrovala a nemá k ní co říci. Z následného vyjádření náměstkyně šéfa americké diplomacie Victorie Nulandové vyplývalo, že USA polská iniciativa zaskočila.

„Pokud vím, tak to s námi nebylo předem konzultováno, že plánují tato letadla dát nám,“ uvedla Nulandová při slyšení v Senátu. „Těším se, až se po skončení tohoto slyšení dostanu zpět ke svému stolu a uvidím, jak budeme na tento návrh reagovat,“ citovala ji agentura Reuters.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu řekl, že se USA „velmi aktivně“ zabývají plánem, podle něhož by Američané případně darované migy nahradili Polsku stíhačkami F-16. Kancelář polského premiéra ale záhy sdělila, že o takovém záměru neuvažuje.

Agentura Reuters píše, že američtí zákonodárci se v pondělí snažili přimět administrativu prezidenta Joea Bidena, aby se postarala o předání letadel z Polska a dalších zemí východní Evropy na Ukrajinu.

Video  Rusko válku nevyhraje. Ukrajinistka promluvila o naději i nečekané proměně Zelenského.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa